![]() | Januszm84 |
A | aisak85 |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | parseq |
piotr.grela - paraseq jak na 54 lata to niezle Ci idzie. Ja mam 10 lat mniej i juz pamiec mi szwankuje.
-
vor 6 Jahren
|
|
![]() | kktm |
![]() | parseq |
piotr.grela - Czy zauwazyliscie, ze im bardziej robimy sie starsi to mniej mamy czasu i ten czas jakby szybciej przemijal od urodzin do urodzin. Jak chcialbym wrocic do przedszkola i sie troche ponudzic :-)
-
vor 6 Jahren
geändert: vor 6 Jahren
|
+4 |
parseq - Tak. Przejmujemy na siebie różne obowiązki i rytuały (może stopniowo i niepostrzeżenie), które zabierają czas. Wydajność nam spada (znów małymi krokami) i pamięć notuje coraz mniej bieżącej treści, więc ostatni rok staje się "krótszy" od tych z głębszej przeszłości.
-
vor 6 Jahren
geändert: vor 6 Jahren
|
+4 |
A | ang-nsw |
? | Gość |
abmmichal - Newyork City - masz rację, na dłuższą metę jest to bardzo dobre podejście [ CEL +UCZYĆ SIĘ + BEZ OCZEKIWAŃ].
Im dalej w las tym mniej się widzi postępów, bardzo trudno jest przejść do poziomu zaawansowanego. Szczególnie jeśli uczę się w Polsce, w takiej sytuacji dochodzi silny niekorzystny problem gubienia tego co nauczyłeś się że zdwojoną mocą. - vor 6 Jahren |
+2 |
![]() | Januszm84 |
![]() | lsennik eTutor Mitarbeiter |
parseq - Też bym chciał móc z kimś w domu przejść na inny język!
Może by tak wynająć kogoś z Indii jako pomoc domową?? :-) Wiem, że jest to ekstremalnie skuteczne, bo mieszkając w Polsce zrobiłem to kiedyś z moją córką. Mówiłem do niej od urodzenia po niemiecku (nie całkowicie, ale w znacznym stopniu, również w sklepie, w przedszkolu itd.) przez ok. 8 lat. Telewizor był oglądany tylko w języku obcym (Kika = Kinderkanal). To w połączeniu z pracą własną córki (czytanie) zaawocowało pierwszym miejscem w kraju na olimpiadzie języka niemieckiego. (Chodzi mi pokazanie skali efektu.) - vor 6 Jahren geändert: vor 6 Jahren |
+2 |
kktm - parseq- szacun
To co pokazałeś pracując z córką zasługuje na najwyższe uznanie. Good job, well done mate. - vor 6 Jahren |
|
parseq - Dziękuję.
Zupełnie nie rozumiem nauczycieli języka obcego - nie poznałem żadnego, który dokonałby takiego dzieła nauki z własnymi (rodzonymi) dziećmi. Może mają po fajrancie już tak dosyć swego fachu, że nie potrafią? Moja córka (19 lat) jest dwujęzyczna. Pozostała młodsza dwójka przynajmniej swobodnie ogląda niemiecką telewizję i filmy. - vor 6 Jahren geändert: vor 6 Jahren |
+1 |
![]() | kktm |
![]() | piotr.grela |
kktm - Piotrze, pomyśl jak potoczyła by się twoja nauka języka, gdybyś w młodości miał dostęp do tych wszystkich materiałów, ktróre są dostępne obecnie. Hmm, strach się bać :)
-
vor 6 Jahren
|
+1 |
![]() | abmmichal |
? | Gość |
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.