Przykład zdania:
Monkeys are so energetic. They seem to never loose energy.
Na pewno znajdzie się ktoś kto znajdzie niejedną nieprawidłowość w tym zdaniu. Ale najbardziej interesuje mnie drugi człon zdania. Czy prawidłowo jest użyte "They" w odniesieniu do małp. czy można zastosować coś innego. Z góry dziękuję za odpowiedź i wysiłek ;D
Przykład zdania:
Monkeys are so energetic. They seem to never loose energy.
Na pewno znajdzie się ktoś kto znajdzie niejedną nieprawidłowość w tym zdaniu. Ale najbardziej interesuje mnie drugi człon zdania. Czy prawidłowo jest użyte "They" w odniesieniu do małp. czy można zastosować coś innego. Z góry dziękuję za odpowiedź i wysiłek ;D
"They" to jest pronoun używany zarówno w stosunku do czegoś, co jest ożywione, jak i nieożywione. Czy mówimy o ludziach, małpach, czy materialnych przedmiotach, w liczbie mnogiej powiemy o nich "they".
W pojedynczej inaczej mówi się o ludziach (he/she), a inaczej o rzeczach nieożywionych (it). Co do zwierząt — zwykle uczy się nas w szkole, przynajmniej ja coś takiego pamiętam, że pronoun używany w stosunku do nich to "it". O ile teoretycznie to prawda i tak powinno być według klasycznej gramatyki, często zdarza się, że ludzie używają zaimka "he/she". Jest to dopuszczalne użycie, przede wszystkim kiedy chcemy podkreślić bardziej osobisty stosunek do zwierzęcia, np. kiedy to jest zwierzę domowe, e.g. > Our dog's name is Steve. He is so awesome and I love him!
Kiedy nie znamy płci zwierzęcia albo nie czujemy się do niego szczególnie przywiązani, to "it" zawsze będzie w porządku > I saw a stray dog. It was quite large.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.