Używanie czasu Present Simple zamiast Present Perfect w American English.
geändert: vor 6 JahrenLetzte Aktivität: vor 6 Jahren
Przeczytalem gdzieś, że około 10% gramatyki amerykańskiej, różni się od gramatyki brytyjskiej, np. Używanie czasu Past Simple zamiast Present Perfect...
BrE: Have you had your breakfast yet? Present Perfect
AmE: Did you have your breakfast yet? Past Simple
(Czy zjadłeś już śniadanie?)
BrE: "I've just seen him" - Present Perfect
AmE: "I just saw him" - Past Simple
(Właśnie go widziałem)
Ciekawi mnie, jakie inne znaczące różnice występują w obu odmianach angielskiego?
Do blogu Etutora o roznicach pomiedzy Present Perfect a Past Simple, polecam film z YouTube'a:
https://m.youtube.com/watch?v=rU4VAoRg9bg&t=63s
Przeczytalem gdzieś, że około 10% gramatyki amerykańskiej, różni się od gramatyki brytyjskiej, np. Używanie czasu Past Simple zamiast Present Perfect...
BrE: Have you had your breakfast yet? Present Perfect
AmE: Did you have your breakfast yet? Past Simple
(Czy zjadłeś już śniadanie?)
BrE: "I've just seen him" - Present Perfect
AmE: "I just saw him" - Past Simple
(Właśnie go widziałem)
Ciekawi mnie, jakie inne znaczące różnice występują w obu odmianach angielskiego?
W AmE rzadziej używa się “have got” mówiąc o posiadaniu czegoś, zamiast tego częściej usłyszymy “have”. W przeciwieństwie do BrE, gdzie dominuje “have got”. Co więcej, istnieje też różnica w zastosowaniu czasownika do rzeczowników zbiorowych, czyli między innymi “band”, “team”, “community”. W BrE rzeczowniki te traktuje się jako rzeczowniki w liczbie mnogiej, dlatego czasownik również występuje w liczbie mnogiej - “The band play punk”. Natomiast Amerykanie stosują po tych rzeczownikach czasownik w liczbie pojedynczej, czyli zdanie brzmiałoby “The band plays punk”.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.