Słowo przejęto z łacińskiego "gratus", które oznacza "sprawiający przyjemność", "dziękujący", "mile widziany", "ukochany". Dawniej w angielskim funkcjonował przymiotnik "grate", który oznaczał coś przyjemnego. Obecnie jest to znaczenie archaiczne, nieużywane, ale na podstawie tego wyrazu przez dodanie sufiksu -ful powstało "grateful", które zyskało węższe znaczenie — "wdzięczny".
A tak w ogóle, to warto szukać tego w słownikach. Oczywiście nie znam pochodzenia słów na pamięć i musiałem to sprawdzić. Dobrym źródłem jest https://en.wiktionary.org/ są tam słowa w różnych językach i mają też różne wersje językowe słownika, chociaż ta angielska wydaje mi się bogatsza. Jest chyba robiona przez użytkowników, ale informacje tam zawarte są dokładne i przy każdym słowie jest też jego pochodzenie. Można też korzystać ze słowników etymologicznych, ale najczęściej w dobrych słownikach jest też historia danego słowa, np. Longman, Oxford albo dictionary.com
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.