![]() | absolwentka |
![]() | Tez_ja |
absolwentka - "Pierwsze słyszę. Zawsze spotykałam się z tym, że jeśli słowo zaczyna się na samogłoskę (nie napisane a wymawiane) to dajemy "an" (twoje an hour), gdy na spółgłoskę dajemy "a" (a university)".
Ja też, ale znalazłam to w zeszycie z liceum oraz na stronie internetowej poświęconej nauce angielskiego (później poszukam może znajdę to dam linka), szperając za dodatkowymi informacjami. W każdym razie wolałam się upewnić. - vor 13 Jahren |
|
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | quantum137 |
askawska - Bardzo ciekawe, choć dziwne wydaje mi się ostatnie zdanie. Prędzej bym wymówiła "an" właśnie przed dźwięcznym [h] niż bezdźwięcznym, bo bliżej mu do samogłoski.
Tak czy owak, zasada podaje najpierw "normalną" pisownię/wymowę, a dopiero potem mówi, że "an" nie byłoby błędem. Na szczęście. Dzięki za tę ciekawostkę. - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
|
quantum137 - Raz może dwa razy w życiu widziałem an history.
Trzymałbym się tutaj a history bo de facto h jest wymawiane mówiąc obrazowo. Don't mention it. - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
+1 |
![]() | Tez_ja |
quantum137 - Michael Swan jest znany z bardzo kontrowersyjnego spojrzenia na gramatykę, jeden z nielicznych którzy nie maja większych obaw przed stosowaniem, np. double negatives...
PS. To nie jest biblia dla anglistów, uwierz mi, że wiem co piszę... - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
+1 |
Tez_ja - A i jeszcze, podał on właśnie "history" jako jeden z przykładów: an historic occasion (a historic... is more common).
-
vor 13 Jahren
|
+2 |
Tez_ja -
"To nie jest biblia dla anglistów, uwierz mi, że wiem co piszę..." A, to źle mnie poinformowano. Nie poddaję pod dyskusję, bo naprawdę nie mam wielkiej styczności z anglistami. - vor 13 Jahren |
+2 |
quantum137 - Swan jest dobry do informal/spoken English.
Do egzaminów pisemnych odradzam. - vor 13 Jahren |
+1 |
askawska - Niedawno byłam w Warszawie na prelekcji Swana m.in. na temat zmian w języku i poprawności. Przemiły starszy pan. To od niego usłyszałam cytat: "Litel mistek is not mistek" :)
-
vor 13 Jahren
geändert: vor 13 Jahren
|
+1 |
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.