ANMELDEN

Pytanie o użyty czas w 2 zdaniu przykładu zastosowania słowa add

vor 13 Jahren
Witam, proszę o wyjaśnienie, dlaczego w drugiej części zdania: "I don't know why I had added those two words" użyto czasu Past Perfect Simple?
M
Madeline

Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.

Antworten: 3

zdanie to mówi o jakimś momencie w przeszłości
wiemy, że "I had added those two words" przed tym momentem
a teraz się sobie dziwię "I don't know why"
nie ma w tym sprzeczności, że teraz się dziwię czemuś z przeszłości
Bilberry
askawska - To byłaby prawda, gdybyś w przeszłości dziwił się, że w jakiejś wcześniejszej przeszłości coś dodałeś. - vor 13 Jahren
Bilberry - a czemu nie mogę się teraz dziwić czemuś, co zrobiłem w przeszłości? zrobiłem coś nieprzemyślanego i dopiero teraz zajarzyłem, że dziwne to było ;) - vor 13 Jahren
quantum137 - Ja się tez dziwię, że się zdziwiłem tym zdziwieniem. - vor 13 Jahren
askawska - do Bilberry: jasne, że możesz w teraźniejszości zdziwić się czemuś, co zrobiłeś w przeszłości, ale wtedy nie potrzebujesz czasu zaprzeszłego. Jak się dziwisz w Present Simple (I don't know why) to reszta może być w Present Perfect (I have added...) albo Past Simple (I added), a pomiędzy "zdziwieniem się" teraz i "dodaniem" w przeszłości nie ma żadnej innej czynności przeszłej, która mogłaby wymusić użycie czasu Past Perfect dla jeszcze wcześniejszego zdziwienia.
Ufff :)
- vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren

Uważam, że Past Perfect nie ma tu uzasadnienia, w zupełności wystarczyłby Present Perfect lub Past Simple.
askawska

Moim skromnym zdaniem Past Perfect nie pasuje. Najlepszym uzupełnieniem tego zdania byłoby zastosowanie Present Perfect:
"...why I have added those two words".
E
Elwirka777

Ähnliche Threads