![]() | Ratmed |
![]() | Bilberry |
Ratmed - Dziekuje.
Wlasnie robie powtorki z gramatyki, dotyczace przyimkow miejsca. I niektore podane przyklady (gdzie mam za zadanie wstawic odpowiedni przyimek) sa dla mnie wyjtkowo "nielogiczne". Przyklady: 1) O ktorej przyjechales do Londynu? Poprawnie:What time did you arrive in London? Nie moge powiedziec "to London"? 2)Nie widze ryzu w menu. Poprawnie:I can't see rice on the menu. "at the menu" lub "in the menu" bedzie zupelnie niepoprawnie? - vor 13 Jahren |
+1 |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | askawska |
![]() | quantum137 |
![]() | absolwentka |
slawek4 - Ja również dalej się mylę z przyimkami miejsca. Obcokrajowiec nas zrozumie ale brzmi to niezbyt gramatycznie.
-
vor 13 Jahren
|
+1 |
![]() | Ratmed |
askawska - O, wypraszam to sobie, moja nie miała w sobie nic niemiłego :)
A swoją drogą, odpowiedzi kolegów zachęcają i mnie do zawarcia bliższej znajomości z przyimkami. :) - vor 13 Jahren |
+3 |
![]() | quantum137 |
Ratmed - :)
"Niemile" w sensie "malo optymistyczne", bo jednak wszystko trzeba na pamiec. Nie chcialam nikogo urazic. Sadzilam, ze w kontekscie wiadomo o co chodzi. Przepraszam. - vor 13 Jahren |
+1 |
quantum137 - Spoko luzik ale nie jestem do końca przekonany, że słowo 'niemiłe' może zostać użyte w takim kontekście...
napisałbym: "choć nie napawają mnie optymizmem" czy coś w te gusta Pozdrawiam - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
+2 |
askawska - Przepraszam, bo chyba sprowokowałam wątpliwości co do intencji Ratmed swoim komentarzem pod jej poprzednią odpowiedzią. Oczywiście, zauważyłam uchachaną buźkę i z pełną świadomością, że sformułowanie "nie są miłe" znaczyło tylko to, że nie zawierają dobrych wiadomości dla uczących się, pozwoliłam sobie na niewybredny żarcik. :)
-
vor 13 Jahren
geändert: vor 13 Jahren
|
+2 |
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.