![]() | violino |
![]() | piter_c |
askawska - Ale tu chyba nieważne, że liczba mnoga. Wiem, że jeśli chodzi o poprawność, to nie można sie powoływać na teksty piosenek, ale porównaj piosenkę Łysej Sinead:
It's been 7 hours and 15 days since you took your love away. - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
+2 |
askawska - Co do PPCont po "since" zgoda - dziwnie i raczej niepoprawnie jednak. Może tak: since they started building...
-
vor 13 Jahren
geändert: vor 13 Jahren
|
+3 |
askawska - Czyli razem:
Next month it will have been one and a half year since they started building this railway station. ??? - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
+3 |
piter_c - Teraz jest znacznie lepiej, choć ja nadal upierałbym się przy liczbie mnogiej :)
"Next month it will have been one and a half years since they started building this railway station." - vor 13 Jahren |
+2 |
askawska - A to przepraszam. To zgoda. I dzięki.
Czyli nasza wspólna propozycja dla violino mogłaby brzmieć tak, jak napisałeś: Next month it will have been one and a half years since they started building this railway. Hmmm. W drugiej połówce mogłaby też być strona bierna. :) - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
+3 |
piter_c - "Next month it will have been one and a half years since this railway station was started building." - tak?
"Next month it will have been one and a half years since the building of this railway station started" - czy tak? - vor 13 Jahren |
+2 |
violino - Dzięki, muszę przepuścić to przez szare komórki i przeanalizować teraz:)
Co do one and a half year(s) spróbuję to zgłosić do e-tutora jako błąd w takim razie, bo pierwsze zdanie pochodzi z ichniej gramatyki. - vor 13 Jahren |
|
piter_c - W Diki mają w przykładach liczbę mnogą
https://www.etutor.pl/szukaj/?q=one+and+a+half&x=21&y=11&mode=DICTIONARY - vor 13 Jahren |
+2 |
violino - Fajną macie zabawę? :P Bo ja to w założeniu chciałam to zdanie jakoś uprościć :D
-
vor 13 Jahren
|
|
askawska - Violino, tak, ja się bawię znakomicie. Nie wiem, jak piter_c :)
Piter_c, to drugie to niestety nadal jest strona czynna. Chyba, że zrobimy "was started". Pierwsze jakoś mniej mi leży. Może raczej: "was started being built"? (dla podkreślenia progresywności) - vor 13 Jahren |
+2 |
piter_c - To znacznie lepsze niż powtarzanie słówek. Ja wymiękam kiedy mam ponad 30.
Też po chwili zastanowienia zmieniłbym na "being built" - vor 13 Jahren |
+2 |
piter_c - Czyli mamy:
"Next month it will have been one and a half years since this railway station was started being built." "Next month it will have been one and a half years since the building of this railway station was started" - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
+2 |
askawska - Naprawdę bardzo miło spędzam czas. Mam nadzieję, że violino też ma ubaw.
Swoją drogą, jak się tak z bliska przyjrzeć, to zdanie wyjściowe, które umieściła violino w pytaniu było chyba najmniej pogmatwane. :) - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
+2 |
violino - Ja się bawię przednio ;) Tylko z analizą muszą poczekać, aż się czegoś napiję :D
-
vor 13 Jahren
|
|
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | askawska |
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.