![]() | robertpytel |
![]() | Bilberry |
robertpytel - Myślę, że nie byłem precyzyjny zadając pytanie. Dlaczego w pierwszym zdaniu przed "guy" nie ma przedimka? W drugim jest "a case". Oba zdania są z prozy M. Connelly'ego i posiadają identyczną budowę poza tylko tym przecinkiem.
-
vor 13 Jahren
geändert: vor 13 Jahren
|
|
askawska - Robertpytel, według mnie nie posiadają identycznej budowy, bo to drugie to skrót myślowy (możliwe, że np. zdanie złożone z trybem warunkowym). Nie wiem jednak, czy użycie przedimka "a" w drugim zdaniu i nieużycie go w pierwszym ma z tym związek.
Przydałby się może jeszcze szerszy kontekst każdego zdania. Należy też może dopuścić myśl o literówce w książce - niewykluczone, że jednak miało być "a guy" lub "guys". - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
+2 |
askawska - Bilberry, ale przecież tutaj przecinek jest po "that".
"A case like that" to z pewnością zamknięty logiczny fragment. - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
+3 |
Bilberry - porównaj:
Guy like that you A case like that, you w obu wypadkach jest "that" i "you" - vor 13 Jahren |
+1 |
robertpytel - Askawska i Bilberry dziękuję za podpowiedź. Askawska myślę, że literówka jest dobrym tłumaczeniem, guys zamiast guy. Natomiast nie do końca jestem przekonany co do trybu warunkowego.Oczywiście szerszy kontekst jest możliwy, tylko w jaki sposób: skan strony z książki lub kilka więcej zdań? Wyrażenie "a case like that" jest często używane i nie mam co do niego żadnych wątpliwości. Tak czy inaczej dzięki za Wasze zdanie.
-
vor 13 Jahren
|
|
askawska - Bilberry, w polskim przecinek też stawia się PRZED "że" i "który", nie PO. :)
-
vor 13 Jahren
|
+4 |
Hermenegilda - > w polskim po "że" i "który" zawsze się pisze przecinek
Czy to nie ty pisałeś w zupełnie innym poście: > ja np. znam polską gramatykę - vor 13 Jahren |
+4 |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.