![]() | piotr.grela |
![]() | Esency93 |
piotr.grela - A zadałem to pytanie z pewnym celem, myślałem nad studiowaniem języka hiszpańskiego w UK...
-
vor 3 Jahren
|
+1 |
Esency93 - Akurat nauka jednego języka przed drugi język jest dla mnie super rozwiązaniem. Tak uczyłam się koreańskiego, bo bardzo mało w Polsce jest dobrych materiałów do tego języka i dużo łatwiej jest znaleźć te materiały po angielsku.
Jeżeli chodzi o hiszpański to np. znajomość czasów w języku angielskim bardzo pomogła mi w zrozumieniu czasów hiszpańskich i właśnie po angielsku się ich uczyłam, kiedy nie mogłam ogarnąć co się dzieje po polsku. Tak samo czasami oglądam materiały hiszpańsko-angielskie wprowadzające słówka, wyjaśniające wymowę etc. Ale nauka poprzez oglądanie filmów w dwóch językach obcych już niekoniecznie mi się sprawdza :) - vor 3 Jahren |
+1 |
londynwarszawianka - Koreanski brzmi fajnie, szczegolnie w piosenkach.
Mam pytanie: Na ile ogarnelas j.koreanski? Wiem, ze nie jest to latwy jezyk. - vor 3 Jahren |
|
Esency93 - Wiesz co, niestety go zostawiłam. Moje zawodowe otoczenie rok/półtora temu dość mocno się zmieniło i musiałam z czegoś w życiu zrezygnować, bo brakowało już czasu. Z racji tego, że priorytetowo traktuję hiszpański, to koreański poszedł w odstawkę i czeka na swoją kolej.
Doszłam do wniosku, że nie chcę mieć zaczętego kolejnego języka, w którym nie umiem mówić, tylko one by one doprowadzać znajomość języków do poziomu swobodnej komunikacji i użytku. Więc jak wejdę na mocne B1, początek B2 w hiszpańskim to pewnie koreański wróci do łask, bo cały czas mam na niego bardzo dużą zajawkę i wbrew pozorom bardzo szybko robiłam w nim postępy. - vor 3 Jahren |
+2 |
Esency93 - Moim zdaniem, z tych klasycznych języków azjatyckich typu koreański, japoński i chiński, koreański jest najłatwiejszy na start. Czytać znaki możemy nauczyć się w kilka godzin - potem tylko szlifowanie jakiś wyjątków etc., gramatyka jest specyficzna, ale dość prosta do opanowania - przynajmniej to, do czego doszłam tj. czas teraźniejszy, przeszły etc.
Ale z drugiej strony ta gramatyka jest dość mocno nienaturalna dla naszego języka, mamy dwa systemy liczb (i tak jest łatwiej, niż w chińskim), nie mówiąc już o honoryfikatorach i ogarnięciu tego do kogo, w jaki sposób możemy mówić i jak cały język, którego używamy się wtedy zmienia. - vor 3 Jahren |
+1 |
londynwarszawianka - Nauka alfabetu koreanskiego zwanego hangul to poczatek, a dalej chyba wszystko zalezy od motywacji.
Dzieki za komentarz, kazdy jezyk wnosi cos nowego, uczymy sie czegos o innej kulturze. Komawo :) - vor 3 Jahren geändert: vor 3 Jahren |
|
piotr.grela - Zawsze chciałem się uczyć języka chińskiego tylko, tylko wiem ile czasu i wysiłku potrzeba do opanowania języka obcego...
Moim zdaniem język chiński i arabski są językami przyszłości. Polska edukacja powinna przewidywać co się w przyszłości przyda młodym ludziom i tego ich uczyć. - vor 2 Jahren geändert: vor 2 Jahren |
|
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Subtitles-- jakość, poprawność, przydatność napisów w filmach, utworach muzycznych itd.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.