Jak ćwiczycie gramatykę hiszpańskiego w etutorze? Bo mi te ćwiczenia w lekcjach ani powtórki nie wystarczają. Najbardziej leżą u mnie czasy. A może macie jakieś metody? Kucie odmian mi nie wychodzi
Jak ćwiczycie gramatykę hiszpańskiego w etutorze? Bo mi te ćwiczenia w lekcjach ani powtórki nie wystarczają. Najbardziej leżą u mnie czasy. A może macie jakieś metody? Kucie odmian mi nie wychodzi
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
0
też u mnie leży. moje pomysły:
- chcę zrobić tabelkę "ściągę" tylko z czasami i nieregularnymi czasownikami - pisanie mi dużo pomaga
- tak jak wyżej, dodaję całe zdania do powtórek
- dopisuję w zeszycie własne zdania - opowieści o sobie, najbliższych. coś co personalnie dotyczy mojego życia szybciej zapamiętuję
- opowiadam sobie w myślach np. dzisiaj co już zrobiłam, co będę robić w weekend, co kot robi w tej chwili
- szukam zależności i logiki między odmienionymi nieregularnymi czasownikami, np. Preterito Indefinido zamiast uczyć się na pamięć "poder - móc -> pude, pudiste, pudo" i ten sam zestaw do wykucia dla "querer, saber, venir", to tłumaczę sobie, że wystarczy zapamiętać, że poder to "pud-", querer to "quis-" i tylko w zależności od osoby doklejam końcówki "-e, -iste, -o"
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.