L | Leadership22 |
T | TomekK7 |
londynwarszawianka - Tak jak wspomniano kontekst jest tutaj najwazniejszy, spojrzmy na dwa przyklady z ‘an affair’:
1. Two years ago they had an affair with each other but now they are complete strangers. - w znaczeniu jako ‘romans’. 2. She doesn't like when people are meddling in her affairs. - w znaczeniu jako ‘sprawa’. - vor 2 Jahren geändert: vor 2 Jahren |
0 |
londynwarszawianka - Jesli sa watpliwosci, co oznacza ‘an affair’, romans czy sprawe, to warto zajrzec do innego slownika:
Here link to the Cambridge Dictionary: https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/affair - vor 2 Jahren geändert: vor 2 Jahren |
+1 |
Leadership22 - Te przykłady niczego nie wyjaśniają. Dla mnie pierwszy przykład oznacza, że dwie osoby umówiły się, że będą się spotykać tylko na seks i nikt nie zamierza opuścić swoich stałych parterów. Nie idą za tym żadne uczucia poza zaspokajaniem swoich potrzeb. Romans to coś więcej, wiąże się z prawdziwymi uczuciami względem siebie, z poważnym zagrożeniem dla ich obecnych związków i odejścia od swoich dotychczasowych partnerów (żony, męża, dziewczyny, chłopaka). Zostaje przy tej interpretacji, której mnie nauczono. Chodziłem do dobrej szkoły, której prowadząca miała niesamowitą wiedzę.
-
vor 2 Jahren
|
0 |
londynwarszawianka - Moje przykladowe zdanie (numer 1) mozna roznie rozumiec:
1. oboje mieli 'przelotna milostke'. 2 oboje mieli 'gleboki romans', gdzie byli mocno zaangazowani w dany zwiazek. - vor 2 Jahren geändert: vor 2 Jahren |
|
Leadership22 - Z kolei na stronie macmillandictionary.com znalazłem takie tłumaczenia:
love affair- a romantic sexual relationship, especially one between people who are not married to each other affair- a sexual relationship between two people, especially when one of them is married to someone else - vor 2 Jahren |
+1 |
londynwarszawianka - Oba slowniki dobrze objasniaja znaczenie 'love affair'.
-
vor 2 Jahren
geändert: vor 2 Jahren
|
|
londynwarszawianka - Przed sprawdzeniem
znaczenia slowa ‘an affair’ w j.angielskim, warto siegnac po definicje w naszym ojczystym: https://wsjp.pl/haslo/podglad/36839/romans/3925149/milosc - vor 2 Jahren geändert: vor 2 Jahren |
|
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.