S | semenup |
![]() | DAD |
semenup - No właśnie te wszystkie podstawy znam i rozumiem, ale w przypadku zdań, które napisałam powyżej (i podobnych) muszę zgadywać. Albo uczyć się na pamięć. I masz rację - to nie o to chodzi :).
- vor 13 Jahren |
+1 |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | slawek4 |
DAD - NO to tlumaczenie this i that w tym przykładzie przemawia do mnie.
W it mam wątpliwość. Czy zle będzie jak napisze "Could you write this for me?" - vor 13 Jahren |
+1 |
slawek4 - It jest powszechnie używane w takich przypadkach. Myslę, że it ma więcej znaczeń i zostało poprawnie zastosowane. Zdanie może mieć ciąg dalszy np: "Could you write it down for me?" This is very important for me.
- vor 13 Jahren |
|
![]() | esterka |
P | PlacGrunwaldzki |
esterka - Ze swojej strony serdecznie dziękuję. Bardzo pomocne wyjaśnienie.
Ufam, że po jeszcze paru latach nauki i oczytaniu w języku angielskim dostąpię intuicyjnego oświecenia :) - vor 13 Jahren |
+2 |
TommyTu - Cześć, czy mógłbyś powiedzieć, czy to Twoja autorska notatka gramatyczna, czy zaczerpnąłeś ją z jakieś książki? Jeżeli to drugie, to czy mógłbyś podać jej tytuł?
-
vor 13 Jahren
|
|
![]() | serbio |
![]() | DAD |
BlackAdder - wypowiedź PlacGrunwaldzki dostała więcej punktów niż inne - stąd jej pozycja na górze.
-
vor 13 Jahren
|
+1 |
![]() | KingArthur |
Jak wam idzie nauka? Wątek motywacyjny ;)
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.