ANMELDEN

Want i won't. Jak odroznic te dwa slowa?

vor 13 Jahren
Czy to nie wymawia sie identycznie ??
Jak odroznic sluchowo takie zdanie "Who won't have lunch?" od takiego "Who want have lunch?" w sytuacji gdy np. przed stolowka ktos pyta grupke ludzi. Skad mam wiedziec czy mam podniesc reke :) jesli chce jesc a on pyta kto nie chce.
M
marmisia
mceo - Po want prawie zawsze usłyszysz jeszcze "to" a po won't nigdy - vor 13 Jahren
quantum137 - Z tym nigdy się nie zgadzam mceo (poruszany jest przykład usłyszenia), oto przykład:
A: Will you go there?
B: No, I won't. To be honest I never wanted to.

Oczywiście "to" rozpoczyna kolejne zdanie, co nie zmienia faktu, że niewytrenowane ucho niekoniecznie musi to zauważyć.
- vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren
mceo - Jak to mówią nigdy nie mów nigdy ;). Nie wzięłam pod uwagę "To" przy rozpoczynaniu zdania. Aczkolwiek, przy dobrej intonacji zdania przez mówiącego, słuchający nie powinien mieć problemów z rozpoznaniem, że mówiący skończył zdanie i rozpoczął nowe ;)
Punkt i szacun dla ciebie za nieuleganie schematom :)
- vor 13 Jahren

Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.

Antworten: 8

Wydaje mi się, że zdanie "Who want have lunch" jest niepoprawne, bo jeśli chcemy zapytać o to, kto chce zjeść lunch, to raczej usłyszymy zdanie zaczynające się od wyrażenia: Who wants to...

Dlatego znaczenie takiego pytania lub wyrażenia możesz poznać po konstrukcji gramatycznej.

Proszę jednak o weryfikację bardziej doświadczonych kolegów, jeśli wprowadzam w błąd.
A
Aivy
marmisia - Wydaje mi sie, ze pewnie masz racje, moj blad - vor 13 Jahren
Bilberry - nie "who want", ale "who wants" - vor 13 Jahren

Odpowiadając na Twoje pierwsze pytanie - nie, 'want' i 'won't' posiadają odmienną wymowę.
/wɒnt/ - want
/wəʊnt/ - won't
BlackAdder
marmisia - No tak, tylko jak slucham nagranego slowka na eTutor'ze to nie slysze roznicy miedzy nimi :/ - vor 13 Jahren

podobny problem jest z "can't" i "cunt", z tym, że ktoś stwierdzi, że przeklinasz
Bilberry
Ewa-Sally - Hehe. Spotkałam się kiedyś z poglądem, że pierwsze, czego się warto nauczyć w obcym języku, to bluzgi. ;) - vor 13 Jahren
Bilberry - trzeba uważać, bo gdy np. powiesz: "nie możesz" - "you can't", ktoś się może obrazić :P - vor 13 Jahren

Oczywiście, myślę że kolega Aivy ma rację: jest to pytanie o podmiot, gdzie stoją dwa czasowniki obok siebie więc z "want" występuje konstrukcja: want+to+bezokolicznik drugiego czasownika. Więc "Who wants to have......" jest jak najbardziej poprawne.
K
kochamsport

Dzieki za wyjasnienia :)
M
marmisia

Jeśli wyżej wklejona transkrypcja fonetyczna do Ciebie nie przemawia to:
/wɒnt/ - want - 'a' czytamy jak 'o' w wyrazie 'hot' (to bardzo uproszczone, ale może da Ci jakiś pogląd na sytuację)
/wəʊnt/ - won't - 'o' czytamy jak 'o' w wyrazie 'go' (to bardzo uproszczone, ale może da Ci jakiś pogląd na sytuację)
BlackAdder

Tak wlasnie mi sie wydawalo, ze przy won't jest takie "zaokraglone" i dluzsze to "o" - jeszcze raz dzieki
M
marmisia
jerzy_pozoga - marmisia- zobacz moją odpowiedź, ja nauczyłem się wymawiać won't dwusylabowo wg. polskiej fonetyki jak łął+nt. Spróbuj. - vor 13 Jahren

Podaję link w ramach odpowiedzi,

http://www.youtube.com/watch?v=rj5TVp8ySAk

Wg. native speaker-a, podaje tu kilka przykładów wymowy.
Inf. własna,
Ja uczyłem się wymawiać want (łont) i won't (łął +nt).
Pozdrawiam- jkp
jerzy_pozoga
vor 13 Jahrengeändert: vor 13 Jahren
BlackAdder - Alex jest świetnym nauczycielem - niestety to nagranie ma słabą jakość dźwięku :( - vor 13 Jahren