geändert: vor 9 MonatenLetzte Aktivität: vor 9 Monaten
W słowniku znalazłam przykład użycia słowa SPALMARE:
Spalmare accuratamente il burro sul pane. - Dokładnie rozsmaruj masło na chlebie.
Czy ktos mógłby mi wyjaśnić, dlaczego czasownik występuje w tym zdaniu w formie bezokolicznika a nie w formie zgodnej z zasadami trybu rozkazującego, która dla 2 os. l. poj. brzmi "spalma".
W słowniku znalazłam przykład użycia słowa SPALMARE:
Spalmare accuratamente il burro sul pane. - Dokładnie rozsmaruj masło na chlebie.
Czy ktos mógłby mi wyjaśnić, dlaczego czasownik występuje w tym zdaniu w formie bezokolicznika a nie w formie zgodnej z zasadami trybu rozkazującego, która dla 2 os. l. poj. brzmi "spalma".
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Antworten: 1
+1
W podanym zdaniu „Spalmare accuratamente il burro sul pane.” czasownik „spalmare” jest w formie bezokolicznika, co może na pierwszy rzut oka wydawać się nietypowe, jeśli oczekujemy trybu rozkazującego. Jednak w języku włoskim istnieje kilka sytuacji, w których bezokolicznik jest używany zamiast trybu rozkazującego. W kontekście instrukcji, przepisów kulinarnych czy podręczników technicznych, bezokolicznik jest często używany. Ma to na celu nadanie instrukcji bardziej neutralnego, ogólnego charakteru. Zamiast bezpośredniego rozkazu, jest to forma bardziej formalna i bezosobowa.
W Twoim przykładzie "Spalmare accuratamente il burro sul pane." jest najprawdopodobniej użyte w takim właśnie kontekście instrukcji, gdzie bezokolicznik jest normą, aby nadać wytycznym bardziej neutralny i ogólny charakter.
Dori13 - Bardzo dziękuję za wyczerpująca odpowiedź. Teraz wszystko jest jasne :)
-
vor 9 Monaten
+2
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.