B | Barbara33 |
I'm going to revise for the exam. = Zamierzam powtórzyć materiał do egzaminu.
Ustalone plany ("ustalona przyszłość") - present continuous
Kiedy chcemy mówić o ustalonych planach (nie zamiarach), o czymś, o czym "już zdecydowano" i jest właściwie pewne, że się wydarzy, wtedy używamy czasu present continuous.
What are you doing after work? = Co zamierzasz robić po pracy? (Zakładam, że masz jakieś plany i o nie pytam.)
I'm visiting my sister. = Odwiedzam siostrę. (Tak ustaliłem.)
I can't come to the party. I'm working tomorrow evening. = Nie mogę przyjść na imprezę. Pracuję jutro wieczorem. (To już postanowione, nie mogę nic z tym zrobić.)
He's quitting his job. = On rzuca pracę. (Już zdecydował.)
Nie używamy czasu present continuous, jeśli nie mówimy o czymś, co jest zaplanowane i właściwie pewne, że się wydarzy:
Some day, I'm moving to the country. (nie jest pewna, że tak się stanie)
I'm winning this tournament. (wygrywnie nie jest czymś, co można przewidzieć z góry - oczywiście, jeśli turniej jest uczciwy)
Porównaj:
He's going to quit his job. (= Zamierza rzucić pracę. - taki ma zamiar)
He's quitting his job. (= Rzuca pracę. - to ustalony plan - niemal na pewno to się stanie.)
Nie używamy też czasu present continuous, gdy chcemy "poddać pod dyskusję" to, co robimy, ze względu na uprzejmość:
I'll send you the final text tomorrow evening. = Wyślę ci cały tekst jutro wieczorem. ("I'm sending you the final text tomorrow evening." byłoby mniej uprzejme, gdyż sugeruje, że to, co się stanie, jest już postanowione i nie podlega dyskusji.)
Be going to
Powyższe zdania są w czasie present continuous. Jednak można je też zapisać nieco inaczej:
What are you going to do after work?
I'm going to visit my sister.
oraz (rzadziej) I'm going to work tomorrow evening.
Używając going to mówimy też o planach, ale nie mówimy, że są one już ustalone.
witam, w zadaniu jest pytanie: Gdzie mogę oddać samochód?
Rozbieżność między zapisem fonetycznym IPA a wymową nagraną w słownikach
Poproszę więcej nagrań słów i zwrotów w brytyjskim angielskim.
How to study writing skills? Jak uczycie się pisać po angielsku bez nauczyciela?
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.