![]() | MadziaC758 |
![]() | zorija |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | hilbert |
![]() | futbolowa |
![]() | MissMakarena |
T | tefal |
Gość - Uważam ten sposób godny polecenia dla osób które nie mają cały czas dostępu do komputera i internetu. Oczywiście warte polecenia jest zapisywanie słówek i wyrażeń z którymi jest problem z zapamiętaniem. Ale to już indiwidualna sprawa.
Pozdrawiam. - vor 12 Jahren |
+3 |
B | barwa.jesienna |
A | asix82 |
![]() | kingamusic |
futbolowa - Muszę się przyznać, że swego czasu też nagrywałam materiał na dyktafon (wtedy jeszcze kasetowy), zasłaniałam słuchawki włosami i - cóż - radziłam sobie trochę lepiej w szkole ;)
To naprawdę dobry sposób! - vor 12 Jahren |
|
barwa.jesienna - Poproszę o szczegóły (nie chodzi mi o zasłanianie słuchawek włosami;))
Nagrywacie słówka, wypowiedzi? Co dalej z tym nagraniem, jak je wykorzystać? Tylko odsłuchujecie? - vor 12 Jahren |
|
futbolowa - Ja akurat wykorzystywałam to do ściąg w gimnazjum, więc raczej nie pomogę ;) Choć gdybym robiła nagrania teraz, z pewnością nagrywałabym słówka i zwroty, a potem osłuchiwała się z nimi. Ale że nie przepadam za swoim głosem, stawiam na ściąganie podcastów.
-
vor 12 Jahren
|
|
barwa.jesienna - Tak, załapałam o co chodziło ;) Myślałam wczoraj czy dałabym radę słuchać siebie ;) Serio - obawiam się, że w ten sposób utrwalałabym własną, nie całkiem poprawną wymowę.
Interesują mnie wszelkie sposoby na opanowanie języka w sposób ograniczający czytanie i pisanie, bo złapałam się na tym, że gdy mi brak swego rodzaju podpowiedzi, jaką jest napisane po polsku hasło, mam miazgę w głowie. Sposób Kingi mógłby mi pomóc. - vor 12 Jahren |
|
piter_c - Nawet jeżeli nie lubi się swojego głosu (a sporo ludzi tak ma) to warto się przełamać i spróbować tej metody. A jeszcze lepiej jeżeli mamy możliwość porównania takiego nagrania z nagraniem nativa, z akcentem do którego chcemy się zbliżyć.
Przy okazji przypomnę coś o czym już pisałem na tym forum tj. shadowing. Nie jest to dokładnie to o czym piszecie, ale może się przydać jako uzupełnienie eTutora: http://www.youtube.com/watch?v=xYS5RgeI6hI Tak przy okazji, jeżeli nagrywacie się tutaj na eTutorze, to też warto siebie posłuchać. Samemu też możemy wyłapać niektóre błędy, a potem nagrać się ponownie. - vor 12 Jahren |
+2 |
quantum137 - Słuchanie swojego głosu jest zawsze pewnym doświadczeniem, gdyż odtwarzany zawsze brzmi inaczej niż ten rzeczywisty.
Brak rezonansu w kościach czy toś w te gusta:) - vor 12 Jahren |
+2 |
barwa.jesienna - Ha, ha, ha! Nagranie czytanki na eTutorze, mniej więcej 2-minutowej zabierało mi na początku nawet DWIE godziny czasu. Pomijając ten czas, który poświęciłam na czytanie za lektorem. Teraz to luzik, ale zazwyczaj i tak kończy się na kilku próbach.
Uważam, że to nie jest czas stracony. Gdy mówię, chociaż jąkam się niemiłosiernie, gramatyka w lesie, itd., przynajmniej nie mam strachu przed mówieniem. Tylko słuchacz nie czuje się komfortowo ;) - vor 12 Jahren geändert: vor 12 Jahren |
+1 |
futbolowa - Mam podobnie :) Jedno nagranie muszę zawsze udoskonalić kilka[naście] razy, dopóki nie będę z niego całkiem zadowolona.
-
vor 12 Jahren
|
+1 |
![]() | zorija |
A | apahacz |
![]() | hpoznanski |
![]() | violino |
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.