![]() | Ewelina79 |
One zawsze odnosi się do jednej rzeczy lub osoby. W odniesieniu do więcej niż jednej rzeczy lub osoby, używamy liczby mnogiej od one, czyli ones.
We didn't go to all the concerts, but we went to all the important ones. = Nie poszliśmy na wszystkie koncerty, ale poszliśmy na wszystkie najważniejsze.
A: Five apples, please. = Pięć jabłek poproszę.
B: Which ones would you like? = Które by pani chciała?
I don't like these shoes, but those red ones look great. = Nie podobają mi się te buty, ale te czerwone wyglądają świetnie.
These speakers are better than the ones in the car. = Te głośniki są lepsze niż te w samochodzie.
Możemy używać one bez wyrażenia, które je definiuje, ale nie możemy zazwyczaj użyć ones w ten sposób.
I need a sharp knife. Have you got one? = Potrzebuję noża. Masz jakiś?
I need sharp scissors. Have you got any? = Potrzebuję ostrych nożyczek. Masz jakieś? (a nie: I need sharp scissors. Have you got ones?)
My scissors are blunt. I need sharper ones. = Moje nożyczki są tępe. Potrzebuję ostrzejszych.
Inna różnica pomiędzy one a ones to taka, że możemy powiedzieć this one i that one, ale nie mówimy zazwyczaj these ones lub those ones:
(patrząc na ciasto) That one looks delicious! = To wygląda smacznie!
(patrząc na jakieś ciastka) Those look delicious! = Te wyglądają smacznie! (zazwyczaj nie: Those ones look delicious!)
Nie używamy one ani ones z rzeczownikami niepoliczalnymi.
A: Can I have some still water, please? = Czy mogę prosić o trochę wody niegazowanej?
B: Sorry, we only have sparkling water. = Przykro mi, mamy tylko gazowaną wodę. (a nie: Sorry, we only have sparkling one.)
One ani ones nie mogą odnosić się do konkretnej, określonej już rzeczy ani osoby:
I'm looking for my lighter. Have you seen it? = Szukam mojej zapalniczki. Widziałeś ją? (a nie: Have you seen one?)
![]() | ipon |
![]() | zorija |
Ewelina79 - Nauczyłam się już korzystać z wyszukiwarki i jeśli nie znajduję odpowiedzi, to zamieszczam pytanie.
-
vor 12 Jahren
geändert: vor 12 Jahren
|
0 |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | K4M17 |
Ewelina79 - Nie używamy one ani ones z rzeczownikami niepoliczalnymi. Scissors - plural.
Jedne nożyczki to "scissors", dwie pary nożyczek to "two pairs of scissors", itd. Ale jak się ma to do zdania właśnie tego - My scissors are blunt. I need sharper ones. = Moje nożyczki są tępe. Potrzebuję ostrych. W tym zdaniu jest ones. Może ktoś potrafi to wyjaśnić. - vor 12 Jahren geändert: vor 12 Jahren |
0 |
askawska - O ile dobrze zrozumiałam to, co zacytował kolega knorwid, odpowiedź jest w notatce.
Bardzo dobrze, Kamil. - vor 12 Jahren geändert: vor 12 Jahren |
+3 |
K4M17 - Dzięki @askawska - poprawione :P Powiedzmy, że akurat temperowałem ołówek ;)
-
vor 12 Jahren
|
+3 |
Ewelina79 - Nie wiem czy ja rozumiem do końca to zagadnienie i wyjaśnienie go w lekcji.
A jak się ma takie zdanie z początku lekcji - "One zawsze odnosi się do jednej rzeczy lub osoby.", a następnie na końcu lekcji - "One ani ones nie mogą odnosić się do konkretnej rzeczy ani osoby". Jak mam to rozumieć? - vor 12 Jahren |
|
japonskiwachlarz - Chodzi z grubsza o to, że mówiąc one - mamy na myśli jeden obiekt klasy X, np. nożyk do tapet. Ale nie mamy na myśli konkretnego nożyka.
Powiedzmy, że siedzisz z koleżanką nad projektem i wycinacie coś z kartonu. Masz tępy nożyk i potrzebujesz ostrzejszego - potrzebujesz JEDEN nożyk, który ma taką właściwość, że jest ostry. Nie masz na myśli konkretnego nożyka - np. zielonego w różowe groszki, który twoja koleżanka nosi zawsze w piórniku - ale JAKIŚ (jakikolwiek, nieokreślony do końca), który po prostu spełnia taki warunek, że jest ostry. - vor 12 Jahren geändert: vor 12 Jahren |
+2 |
Ewelina79 - Dziękuję za wyjaśnienie, już chyba to rozumiem ;) I dziękuję za zmianę notatki, tego ostatniego zdania o którym pisałam.
-
vor 12 Jahren
|
|
Ja Mira Karpińska login ipon chcę aby moje zadane pytanie do Tutora otrzymało odpowiedz
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.