C | cana |
warunek (zdanie z 'if') | wynik (zdanie główne) |
---|---|
If you are late tomorrow, | I will be very angry. |
If you are late tomorrow, I will be very angry. = Jeśli spóźnisz się jutro, będę bardzo zła. (a nie: If you will be late tomorrow...)
Pierwszego trybu warunkowego używamy, gdy mówimy o prawdopodobnych sytuacjach w przyszłości. Za jego pomocą mówimy, że jeśli jakiś warunek zostanie spełniony, to nastąpi coś innego. Zauważ, że gdy zdanie rozpoczyna się od frazy z "if" to od drugiej frazy oddziela ją przecinek:
Zdanie | tłumaczenie | błędne zdanie |
---|---|---|
If you pass your exams, I'll buy you a car. | Jeśli zdasz egzaminy, kupię ci samochód. | a nie: |
If Adam calls, tell him I'm not here. | Jeśli Adam zadzwoni, powiedz mu, że mnie tu nie ma. | a nie: |
If I tell you my dream, will you laugh at me? | Jeśli opowiem ci mój sen, będziesz się ze mnie śmiał? | a nie: |
Najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest to, że nawet chociaż zdanie z if odnosi się do hipotetycznej przyszłej sytuacji, używamy w nim czasu teraźniejszego. Poza drobnymi wyjątkami, zawsze używamy czasu teraźniejszego w zdaniu z if, jeśli opisuje ono przyszłe wydarzenie, które powoduje kolejne wydarzenie w przyszłości:
pierwsze wydarzenie (warunek) |
-----> powoduje |
drugie wydarzenie (wynik) |
---|
Pytania tworzymy przez inwersję zawsze w zdaniu składowym bez if. Nie jest ważne, czy zdanie pytające rozpoczyna się od zdania nadrzędnego, czy od zdania z if:
Will you go if I pay? = Pójdziesz, jeśli ja zapłacę?
If it rains, will you stay at home? = Jeśli będzie padać, czy zostaniesz w domu?
Przeczenia można tworzyć, zarówno w zdaniu podrzędnym z if, jak i w zdaniu nadrzędnym z will - w zależności od kontekstu:
If you don't leave, I'll call the police. = Jeśli nie wyjdziesz, zadzwonię na policję.
If you leave, I won't call the police. = Jeśli wyjdziesz, nie zadzwonię na policję.
Zdanie z if może również stać za zdaniem głównym. Gdy tak się dzieje to wtedy oba zdania nie rozdziela przecinek:
I will be very angry if you are late tomorrow. = Będę bardzo zły, jeśli jutro spóźnisz się.
I'll buy you a car if you pass your exams. = Kupię ci samochód, jeśli zdasz egzaminy.
Tell Adam I'm not here if he calls. = Powiedz Adamowi, że mnie nie ma, jeśli zadzwoni.
Will you laugh at me if I tell you my dream? = Czy będziesz się ze mnie śmiał, jeśli opowiem ci swój sen?
Więcej przykładów:
If you start now, you will finish by tomorrow. = Jeśli zaczniesz teraz, skończysz do jutra.
If you have a chance, you should try the local cuisine. = Jeśli będziesz mieć szansę, powinieneś spróbować lokalnej kuchni.
I will call you if I have time. = Zadzwonię, jeśli będę miał czas.
I'll be here if you need me. = Będę tutaj, gdybyś mnie potrzebowała.
![]() | Ewelina79 |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | zorija |
If Adam calls, tell him I'm not here moim zdaniem jest to zerowy conditional
Co właściwie daje czas Present Simple i kiedy używamy go w zdaniu?
Jaki czas stosujemy po when/if? Present Simple czy Present Perfect?
Propozycja na uproszczenie schematow zdan.
Tryby warunkowe 0, I - nie tylko Present Simple are Present Continuous, Present Perfect
Czy w pytaniu 3 i 4 Past Simple nie powinien zamienić się na Present Perfect ?
" I enjoyed talking to you. " - jaki to jest czas? Past simple, present continuous?
When I have done my homework I will go out" = Kiedy zrobię pracę moją domową to wyjdę na dwór.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.