D | daga3030 |
![]() | zorija |
daga3030 - Dziekuje za odpowiedz ;) A właśnie słyszałam że Anglicy kochają ten nieszczęsny Present Perfect. Ja niestety jeszcze nie czytam angielskich książek ale za to oglądam bajki z dzieckiem po angielsku.
Pozdrawiam - vor 12 Jahren geändert: vor 12 Jahren |
+1 |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
L | loszcz |
zorija - O! to jednak literatura odbiega trochę od realnego języka - dobrze wiedzieć-chyba tam się nie wybiorę(ten present perfect..)
-
vor 12 Jahren
|
+1 |
ssunnydayss1 - bardzo czesto uzywam:
- I am going to ... do this and that - I will ... go there tomorrow etc @zorija: literatura napewno odbiega od jezyka mowionego. Zdania sa bardziej zlozone a jezyk bardziej formalny. W jezyku mowionym idzie sie na skroty, bo i ktoremu sluchajacemu chcialoby sie skupiac na dlugich i skomplikowanych zdaniach :) Jezeli jest opcja by powiedziec cos w prostszy sposob, Anglik tak zrobi. - vor 12 Jahren geändert: vor 12 Jahren |
+2 |
daga3030 - Czyli podsumowując Twoją odpowiedz, najczęściej używane czasy w języku mówionym w Anglii to:
- Present Simple - Past Simple - Present Perfect - czasem Present Coun. oraz do wyrażania przyszłości: - going to oraz Present Future. Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam - vor 12 Jahren |
+2 |
określenie miejsca spotkania z'in' i 'at'
Po co tyle czasów??? I tak się chyba wszystkich nie używa.
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków
[poznajmy się] Użytkownicy etutor.pl
🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka w 2024 r.? Wątek motywacyjny dla wszystkich Użytkowników! 🔥💪
Jak wam idzie nauka? Wątek motywacyjny ;)
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Pytam,ponieważ gdzieś szłyszałam,że używa sie np.w Anglii kilku podstawowych czasów w celu porozumienia się i aby przyjść "na skróty" chciałabym opanować owe czasy do perfekcji a potem ewentualnie te mniej używane - vor 12 Jahren