I will ask him to call you when he gets home(poproszę go by do ciebie zadzwonił kiedy wróci do domu/ będzie w domu)
I will ask him to call you when he will get home?
Dlaczego nie może być w pierwszym zdaniu podwójne "will" tylko w drugim członie czas teraźniejszy
troszkę to nielogiczne
I will ask him to call you when he gets home(poproszę go by do ciebie zadzwonił kiedy wróci do domu/ będzie w domu)
I will ask him to call you when he will get home?
Dlaczego nie może być w pierwszym zdaniu podwójne "will" tylko w drugim członie czas teraźniejszy
troszkę to nielogiczne
?
Gość
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
tak jest w gramatyce angielskiej,że po spójniku "when" gdy mówimy o przyszłości nie używamy czasu przyszłego, tylko czas terazniejszy.
Są to zdania czasowe.Warto o nich poczytać w jakieś książce o gramatyce angielskiej.Na pewno jest to dokładnie opisane.
+1
:)ja już przestałam się uczyć samej czystej gramatyki(tylko tyle co z lekcjami etutor)-obrałam inny sposób-uczenie na wyczucie i zrozumienie:)bardziej interesują mnie słówka i ich użycie w konkretnych życiowych sytuacjach, codzienne wypowiedzi, obrazki, skojarzenia.
Pamiętam,że jak świetnie znałam gramatyke angielską(a było to parę lat temu) nie potrafiłam zastosować jej w codziennych wypowiedziach-nie potrafiłam sie odezwać na proste pytanie-bo od razu pojawiały mi się w głowie te wszystkie zasady które tylko blokowały moją swobodną wymowę i w ostateczności wychodziło na to, że nie znam języka.Z tego co się orientuję jest to nasz narodowy problem:) wszyscy się uczymy języków w szkołach, na kursach i korepetycjach- i to latami, a przychodzi co do czego to ich nie umiemy(zły system nauczania-za dużo gramatyki a za mało swobodnej konwersacji).Teraz jest na odwrót lepiej się komunikuję, rozmawiam, wypowiadam ale bywają sytuacje, że gramatyka mnie zaskakuje i sama się dziwię dlaczego tak a nie inaczej, a nie lubię się bez zrozumienia uczyć czegoś na pamieć bo i tak zapomnę lub nie będę potrafiła zastosować tej wiedzy w praktyce. Ale fakt faktem przydałoby się troszkę przypomnieć kilka tematów z zakresu budowy zdań-tak dla przypomnienia i odświeżenia. Do tych omawianych tematów jeszcze nie doszłam ponieważ idę kolejno lekcja po lekcji.
+1
Zeby troche namieszac, mozna tez powiedziec: I will ask him to call you when he has got home. Wtedy ma sie na mysli fakt dokonany jego przyjscia do domu- poprosze go po jego przyjsciu do domu. Czysta gramatyka to dobra w lacinie, ale brudna na pewno sie przyda, bo 'Kali jesc i Kali pic' jest srednio atrakcyjne, wiec powodzenia w zglebianiu tych tajnikow.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.