Chcialbym sie zapytac jaki gramatyczny sens ma wyrazenie "to",gdyz czesto sie z nim spotykam a nie wiem w jakich sytuacjach mozna je poprawnie stosowac.Dziekuje z gory za odpowiedz :)Pozdrawiam
Chcialbym sie zapytac jaki gramatyczny sens ma wyrazenie "to",gdyz czesto sie z nim spotykam a nie wiem w jakich sytuacjach mozna je poprawnie stosowac.Dziekuje z gory za odpowiedz :)Pozdrawiam
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
+1
możesz wpisać to słowo w tłumacz google lub sprawdzić w słowniku diki, powinny Tobie wyskoczyć propozycje stosowania ,,to''. Z tego co ja wiem, ,,to'' oznacza ,,MIĘDZY INNYMI'': 1. do (np a) I go to shop - idę ,,do'' sklepu, b) I have sth to tell you - mam coś ,,do'' powiedzenia tobie ), 2. wobec, ku (I am fair to you - jestem w porządku wobec ciebie, I am addicted to you - jestem uzależniony wobec ciebie - w bardziej przyjaznym tłumaczeniu -> jestem uzależniony od ciebie), 3. na (np. I look to you - patrzę na ciebie. Z moich obserwacji w kwestii występowania ,,to'' w zdaniach, stanowi on w przypadku niektórych czasowników po prostu nierozłączny element, bez którego ich sens byłby ,,upośledzony''. Występuje przy takich czasownikach jak ,,need to'' lub ,,want to'' a także przy wyrażeniu I'm going to. To są moje osobiste obserwacje, naturalnie to co napisałam to jest kropla w morzu, gdyż znaczeń jest zdecydowanie więcej. Podzieliłam się moimi obserwacjami z grubsza, gdyż po prostu pewne wyrażenia czy konstrukcje zdaniowe formułuje automatycznie. Mam nadzieje, że owa garstka wniosków przyda się Tobie chociażby w minimalnym stopniu:) Pozdrawiam;)
Właśnie chodziło mi o ten sens występowania "to" w zdaniach gdyż tez zauważyłem ta nierozłączna wieź z czasownikami i dlatego chciałbym się zapytać jaka funkcje "to" pełni,jaka jest to cześć zdania,a możne porostu trzeba się tego uczyć na pamięć tak jak czasowników nie regularnych.Dziękuje wszystkim za pomoc i za zainteresowanie :) Pozdrawiam
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.