ANMELDEN

skróty w mowie

geändert: vor 14 Jahren
Czy niezastosowanie w mowie skrótu służy podkreśleniu czy może odbiór jest taki sam jak przy "didn't", "it's", itd.?

He did not need an alarm clock.
It is your turn to wash the dishes.
bird
TopMan - Malwina, na pewno bez skrotow mowa bedzie bardziej czytelna i zrozumiala.
Np: "can't" powiedziane szybko w zdaniu uslyszymy jako "can".
To tak z doswiadczenia :)

- vor 14 Jahren geändert: vor 14 Jahren

Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.

Antworten: 3

w skrótach odbiór jest taki sam
M
mateuszware

Jednak czasami niezastosowanie skrótu służy podkreśleniu (ale także wtedy akcentujemy słownie np. "not"). Czasem też, aby podkreślić coś można powiedzieć: I DO like apples.
A
apaszka
bird - A co z wypowiedziami typu: It is your turn to wash the dishes.
Czy "it is" zamiast "it's" robi jakąś różnicę?
- vor 14 Jahren geändert: vor 14 Jahren

Nie powinno stosować się skrótów w formalnych wypowiedziach pisemnych, gdyż skróty są charakterystyczne głównie dla mowy potocznej.
Mówienie bez używania skrótów byłoby raczej sztuczne, ale czasem celowo używa się nieskróconej wersji danego wyrażenia, żeby podkreślić jego znaczenie, np. I do not understand what you're saying (podkreślamy, że nie rozumiemy o co komuś chodzi)
HandicapGuy
vor 14 Jahrengeändert: vor 14 Jahren
bird - Dzięki. O formalnych wypowiedziach pisemnych i użyciu "do" w mowie wiem. Chodzi mi o wypowiedzi typu "It is your turn to wash the dishes". Czy brak skrótu ma podkreślić, że teraz twoja kolej zmywania i nie wywiniesz się? :) - vor 14 Jahren
HandicapGuy - Gdyby zależało nam na podkreśleniu, że to TWOJA kolej na zmywanie, to byśmy zakcentowali słowo YOUR raczej. - vor 14 Jahren
bird - Dlatego zastanawiam się nad różnicą w odbiorze z "it is" zamiast "it's" oraz z "did not" zamiast "didn't" w zdaniu "He did not need an alarm clock". Czy jest jakaś. - vor 14 Jahren geändert: vor 14 Jahren
HandicapGuy - Niestety nie wchodzę w taką szczegółową analizę "różnicy w odbiorze", więc nie mogę pomóc. Być może wypowie się ktoś, kto tę różnicę czuje. - vor 14 Jahren
bird - W każdym razie serdeczne dzięki :) - vor 14 Jahren