Gramatyka - dlaczego Present Perfect Simmple, a nie Continous?
vor 11 JahrenLetzte Aktivität: vor 11 Jahren
Zdanie "Yes, he has been in hospital since Monday" (napotkałam się w Murphym).
Dlaczego jest napisane w PPS, skoro zdania odpowiadające na "how long?" powinny być w PPC?
Pomocy :)
Zdanie "Yes, he has been in hospital since Monday" (napotkałam się w Murphym).
Dlaczego jest napisane w PPS, skoro zdania odpowiadające na "how long?" powinny być w PPC?
Zdanie może pozostać w formie Present Perfect Simple (PPS), czyli:
"Yes, he has been in hospital since Monday".
Może także przybrać formę Present Perfect Continuous, w tym przypadku użyłem czasownika "stay" = "zostać":
"Yes, he has been staying in hospital since Monday".
Najprościej różnicę wytłumaczyć pewnymi cechami obu czasów:
Present Perfect Continuous wyraża czynności rozpoczęte w przeszłości i trwające NIEPRZERWANIE do tej pory.
Present Perfect Simple także wyraża czynności, które rozpoczęły się w przeszłości i trwają do tej pory, ale ich "charakter" nie jest już tak trwały. Oznacza to, że mogą się zmienić w przyszłości.
Dlatego użycie Present Perfect Simple w zdaniu "Yes, he has been in hospital since Monday" w znaczeniu, że relatywnie niedługo z tego szpitala wyjdzie jest bardziej odpowiednie.
Ale oczywiście jeśli ma raka i jest na wykończeniu i nie ma szans na to, że żywy opuści szpital, pozostając w nim do śmierci, to jak najbardziej odpowiednia jest forma z continuous.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.