? | Gość |
![]() | HandicapGuy |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
? | Gość |
HandicapGuy - W tym przypadku możesz użyć obu wersji skoro kontekst jest nie podany. Można również zastosować Present Perfect, czyli powiedzieć "Yes, I have locked the door."
-
vor 14 Jahren
|
|
L | lepsi1 |
? | Gość |
L | lepsi1 |
Gość - Lepsi!ogromnie dziękuję Ci za linka oraz za wszelkie wskazówki i pomoc:)oczywiście zaraz z niego skorzystam!bardzo miło z Twojej strony:)Jesteś tutaj jakimś Dobrym Duchem:)
-
vor 14 Jahren
|
|
Gość - żeby nie było, że sama się nie staram -to ostatnio odświeżałam sobie czasy z książką Gołębiowskiej "przewodnik po czasach w języku angielskim" ale jak wiadomo:teoria teorią a praktyka praktyką:)
-
vor 14 Jahren
|
|
Gość - ...wszystko wiem jak czytam książkę(genialność do potęgi piątej:)-oczywista oczywistość i banały)-gorzej jak sama mam sklecić poprawnie zdanie:))))wtedy zaczynają się"schody" i kolejne wątpliwości w najprostszych przykładach-a jak wiemy najprostsze zdania bywają nieraz najtrudniejsze:)
-
vor 14 Jahren
|
|
lepsi1 - Masz rację. Present Perfect to bardzo trudny czas. Nie ma odpowiednika w Jezyku Polskim. Nie dziwie się że masz z nim problemy. Jeśli strona nie pomoże postara się wytłumaczyć w jakiś inny sposób:).Szkoda mi Cie że tak się meczysz z tym czasem...
-
vor 14 Jahren
|
|
Gość - Lepsi! Dziekuję! stronka pomogła-na pewno będę do niej wracać-także w kwestii innych czasów. Jest sporo opracowań w necie czasu Present Perfect ale Twój link tłumaczy go z jeszcze innej perspektywy:)z tak fajnym opracowaniem jeszcze się nie spotkałam:)
-
vor 14 Jahren
geändert: vor 14 Jahren
|
|
Gość - mnie Present Perfect najbardziej zadziwia kiedy mam zdanie w czasie PP po angielsku, a tłumacząc je na polski uznaję go za czas przeszły a okazuje się, że to zdanie w czasie teraźniejszym:)tego jakoś nie mogę często pojąć!:)
-
vor 14 Jahren
|
|
lepsi1 - No proszę Cie uprzejmie:). Dla mnie radość kiedy można komuś pomóc i kiedy ktoś z tej pomocy potrafi skorzystać:)Tak czułam że spodoba Ci się ta stronka. Mi ona tak naprawdę pokazała czym jest Present Perfect:). Pozdrawiam gorącą:)
-
vor 14 Jahren
|
|
Gość - a dziękuję!ja podziwiam, że masz ochotę tłumaczyć i pomagać:) chociaż ja sama pewnie też bym to robiła, gdybym sama lepiej potrafiła to i owo z anglika:)ale jeszcze pewnie będę męczyła kolejnymi pytaniami, zdaniami, przykładami licząc także na Twoją pomoc i talent tłumaczenia:)
-
vor 14 Jahren
|
|
TLK - dzięki lepsi1 też skorzystam ze strony www.
- bo z Present Perfectem też ciagle sie zmagam -:) - vor 14 Jahren |
|
lepsi1 - Spoko:) stronka jest przyzwoita i tłumaczy całkiem zrozumiale:). Super że można komuś pomóc:)
-
vor 14 Jahren
|
|
ChatGPT: Stwórz opowiadanie na dowolny temat po angielsku z 500 najczęściej występującymi słowami...
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.