H | herrmaan |
![]() | askawska |
herrmaan - super! dzięki za obszerny komentarz! :),
przedstawię w kilku zdaniach jak to zrozumiałem i ewentualnie mnie skorygujesz; This/That is i These/Those are stosujemy wtedy gdy chcemy powiedzieć konkretniej 'co to jest za rzecz' i pomocniczo dajemy dla jasności odbiorcy że chodzi nam o to coś blisko lub daleko, ewentualnie gdy chcemy kogoś przedstawić i chodzi nam o konkretną osobę (That is Sara) i pomocniczo określamy że dalej. W przeciwieństwie do tego gdy chcemy zaakcentować miejsce (Sara is standing over there) danej rzeczy lub kogoś a nie ta konkretna rzecz osoba używamy there is/are? Zgadza się? Proszę wybaczyć, że nie jest ta odpowiedź tak uporządkowana jak przedmówca :) - vor 11 Jahren |
|
askawska - Z grubsza oczywiście tak właśnie jest. Wydaje mi się, że załapałeś/-aś.
Moja odpowiedź odnosiła się jednak tylko do tych dwóch przypadków, w których te rzeczy Ci się myliły. Warto jeszcze raz przejrzeć notatki etutora i poszperać trochę w internecie, żeby szerzej zgłębić temat, bo np. there is/are używamy też do zjawisk, wydarzeń... (był egzamin, jest impreza) - vor 11 Jahren geändert: vor 11 Jahren |
+1 |
askawska - Z czasem można nabrać pewnej orientacji i stosować je poprawnie intuicyjnie - to jednak wymaga kontaktu z wieloma przykładami - w etutorze nie ma zbyt wielu ćwiczeń typowo gramatycznych, ale możesz się skupić na dokładnym przeanalizowaniu przypadków użycia tych konstrukcji w lekcjach - "wyczulić się", przynajmniej na jakiś czas, na pojawiające się w zdaniach this/that/these/those i there, nawet zapisać sobie gdzieś te zdania i "przetrawić". :)
-
vor 11 Jahren
|
+1 |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
M | mw_gdynia27 |
askawska - Wszystko to prawda, tylko odnoszę wrażenie, że pytającemu chodziło jednak o co innego. :)
-
vor 11 Jahren
|
+1 |
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.