Mam z tym czasem dramatyczne problemy, za groma nie mogę go zrozumieć, zwłaszcza, że przez parę lat mówienia, w zasadzie go nigdy nie używałam :/
Używając go, w głowie rysuje mi się oś liczbowa. I tak coś co jest teraz ma wartość '0', a co dotyczy przeszłości ma wartość '-10', zaś Past Perfect wartość '-20'.
Jednak za cholerę nie rozumiem tego przykładu:
"Where are my glasses?" "I don't know, I haven't seen them"
Pomóżcie!
Magda
Mam z tym czasem dramatyczne problemy, za groma nie mogę go zrozumieć, zwłaszcza, że przez parę lat mówienia, w zasadzie go nigdy nie używałam :/
Używając go, w głowie rysuje mi się oś liczbowa. I tak coś co jest teraz ma wartość '0', a co dotyczy przeszłości ma wartość '-10', zaś Past Perfect wartość '-20'.
Jednak za cholerę nie rozumiem tego przykładu:
"Where are my glasses?" "I don't know, I haven't seen them"
Nie wiem dokładnie o który z perfectów ci chodzi, bo tak jak pisze zorija jest nieścisłość w twoim pytaniu, ale spróbuję wytłumaczyć najprościej. Jeśli chodzi o zrozumienie budowy:W wyobraź sobie,że w czasie Present Simple wyraz "do" którego uzywamy w pytaniach jest tzw. sterownikiem. Taki sam sterownik jest używany w tych czasach, tyle że Present Perfect jest nim "have" natomiast w Past Perfect "had". Trzeba zapamiętać, że ten sterownik jest używany w tych czasach w każdym typie zdania, nawet w zdaniu twierdzącym, a po nim leci czasownik z tzw. 3 kolumny. Czyli mamy "have/had + past participle", proste, nieprawdaż? Druga sprawa, czas Present Perfect jest czasem teraźniejszym, ale najczęściej tłumaczymy go w czasie przeszłym, a to wynika ze specyfiki zdań, oraz do nawiązania do rzeczy dziejących się teraz. Czyli mamy: "Where are my glasses?" - gdzie są moje okulary?"I don't know, I haven't seen them" - nie wiem, nie WIDZIAŁEM ich. Zauważ,że dzieje się to obecnie, ale wyraz "widzieć" brzmi w czasie przeszłym - "widziałem".Past Perfect to troche inna bajka, ustawia kolejność wydarzeń. O zastosowaniu obu czasów lepiej poczytać na stronach, bo jest tego sporo. Myśle, że trochę rozjaśniłem.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Wow! Bardzo dziękuję zorija i wacek :) Chodziło mi ogólnie o past perfecty :/ Dziękuję za 'sterownik' tak, to pomaga. Mam problem z zastosowaniem past i present perfecta, nie umiem odnieść ich w czasie. Nie bardzo rozumiem kiedy powinny się pojawiać.
+1
W skrócie;
Present Perfect używamy do opisu czynności przeszłych, których SKUTKI widzimy w teraźniejszości:
1, do opisu doświadczenia (never/ever)
2, ile czegoś zostało zrobione (already/yet/just/recently)
3, przez jakiś czas było robione (for/since)
Odnośnie Past Perfect, to po zastosowaniu tego czasu leci Past Simple. W ten sposób ustawiasz kolejność wydarzeń.
+2
teoria teorią -ale aby posługiwać się prawidłowo tymi czasami warto przerobić testy których jest w sieci i w książkach mnóstwo,na początek każdy czas "osobno" ,a potem wybierać takie,w których są opcje wyboru prawidłowego czasu,z czasem oswoisz się z pewnymi wzorcami i zaczniesz je stosować bez namysłu.Ja tak przynajmniej robiłam z dobrym skutkiem.Dobrze byłoby też pewne zdania z owych testów dokładnie zapamiętać i potem nieraz udaje się "podstawiać" rózne słówka do wzoru.
Postaraj się też opanować do perfekcji simple past - co Ci umożliwi na wstępie eliminować próby użycia present perfect.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.