W lekcji B2-8 spotkałam się z konstrukcją have something done.
Kompletnie tego nie rozumiem.
np.
Michael had the dentist extract his tooth. ( dlaczego nie had the dentist to extract?)
Had you had the tailor make your dress? (dlaczego nie made czy to make?)
It's time to get a mechanic to repair my car.
Nie wiem w zasadzie czy to jest w jakiś sposób wytłumaczalne? Póki co ćwiczenia robiłam trybem ; uda sie albo się nie uda. Na czuja. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jakimi zasadami się kierować i jak to ogarnąć?
W lekcji B2-8 spotkałam się z konstrukcją have something done.
Kompletnie tego nie rozumiem.
np.
Michael had the dentist extract his tooth. ( dlaczego nie had the dentist to extract?)
Had you had the tailor make your dress? (dlaczego nie made czy to make?)
It's time to get a mechanic to repair my car.
Nie wiem w zasadzie czy to jest w jakiś sposób wytłumaczalne? Póki co ćwiczenia robiłam trybem ; uda sie albo się nie uda. Na czuja. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jakimi zasadami się kierować i jak to ogarnąć?
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Antworten: 1
+4
Musisz zwrócić uwagę na budowę poszczególnych konstrukcji, które niestety trochę się różną między sobą.Moja rada jest taka, aby sztywno trzymać się ich budowy. Chodzi o to, że konstrukcja pokazuje nam konkretny szyk zdania, więc gdy podstawisz wyrazy zgodnie z podaną zasadą, uzyskasz poprawne zdanie. Jak na razie to wydaje mi się, że nie chodzi tu o twoje zrozumienie, ale o pomieszanie kilku konstrukcji.
1. Have sth done
She had her tap fixed. = Ona miała naprawiany kran.
2. get sth done
Michelle will get her hair cut soon. = Michelle będzie miała niedługo obcinane włosy.
3. Have sb do sth
She will have the mechanic check her car. = Mechanik sprawdzi jej samochód.
4. get sb to do sth
She got her best friend to cook dinner for her. = Ona namówiła swoją najlepszą przyjaciółkę, aby ugotowała dla niej obiad.
Pierwsze dwie wyrażają to samo, z tym że druga jest uważana za mniej formalną. Przy tych konstrukcjach nie musimy wskazywać kto wykonuje daną czynnośc, gdyż w domyśle wiemy że "fachowiec" w danej dziedzinie.Np. samochód naprawia mechanik a kran hudraulik itd.Trzecia i czwarta pokazuje, że ktoś robi coś dla/za nas, nie koniecznie osoba z uprawnieniami (tutaj nie jestem pewny czy dość jasno to tłumaczę).
Teraz twoje pytania:
1." ( dlaczego nie had the dentist to extract?)", dlatego, że w tej konstrukcji nie używamy słówka "to" przed bezokolicznikem.
2. "(dlaczego nie made czy to make?)", zasada jak powyżej. "made" nie jest bezokolicznikiem, więc odpada, a "make" nie może być ze słówkiem "to". Co innego w konstrukcji z "get", gdzie "to" nie może zostać pominięte.
Przeczytaj kilka razy zasady dotyczące wszystkich podanych konstrukcji, a z pewnością wychwycisz różnice.
Dla porównania:
1.She had her car repaired- jej samochód był naprawiany(przez mechanika)
2.She got her car repaired- j.w.
3. She had the mechanik repair her car- mechanik naprawiał jej samochód
4. she got the mechanik to repair her car- j.w.
Ja widać znaczenie jest bardzo podobne, pomimo że jest różnica w budowie poszczególnych konstrukcji.
barbieturan - Ok, chyba już łapię. Poczytam, poćwiczę. Dzięki wielkie.
Chciałam dać plusa, ale mogę.
-
vor 10 Jahren
+1
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.