kilka pytań dot. nagrania "contest-the scientist of the year'
vor 14 Jahren
Czy można zastąpić innymi czasownikami następujące:
"develop a model", "analyze a hypothesis","conduct an experiment"? Czy można "make a model", state a hypothesis, run an experiment? czy może jakieś inne czasowniki mogłyby zastąpić te z nagrania? byłabym wdzięczna za wskazówki :)
poza tym, nie wiem jak rozumieć "form of an abstract"- czy chodzi o to ,że "w dowolnej formie?". dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi!
Czy można zastąpić innymi czasownikami następujące:
"develop a model", "analyze a hypothesis","conduct an experiment"? Czy można "make a model", state a hypothesis, run an experiment? czy może jakieś inne czasowniki mogłyby zastąpić te z nagrania? byłabym wdzięczna za wskazówki :)
poza tym, nie wiem jak rozumieć "form of an abstract"- czy chodzi o to ,że "w dowolnej formie?". dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi!
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Antworten: 1
+1
Zacznę od końca - form of an abstract = forma abstraktu, streszczenia - czyli, do takiego a takiego dnia należy dostarczyć pracę w formie streszczenia, czyli streszczenie po prostu, a do takiego a takiego - całą pracę.
Szukamy w nim rzeczownika (np. model) i wybieramy znaczenie, którego nam trzeba (type of product). Zależy nam na nowym czasowniku, więc wybieramy grupę *verb+ model --> tu pojawia się kilka możliwości, do, make, produce | sell | design, develop | recall --> to są czasowniki, które mogę połączyć z tym rzeczownikiem, pogrupowane w zbiory (oddzielone pionową kreską) - czyli jeśli chcę powiedzieć, że model stworzyłam - wybiorę coś z grupy do, make, produce itd. Z tego widać, że develop jest w grupie z design. Mogę oczywiście podmienić grupę i powiedzieć tu produce a model in physics, ale znaczenie będzie nieco inne, choć różnica będzie subtelna.
Tak samo z innymi frazami - szukamy "hypothesis" i patrzymy, co możemy z hypothesis "zrobić" itd.
Wprawdzie nie wszystkie słowa zawsze są wypisane, czasem czegoś brak (np przy hypothesis brakuje w słowniku analyze) nie dlatego, że jest niepoprawne, ale np. bo jest synonimem innego słowa, bo kolokacji jest tak dużo, że wymieniono tylko część itd.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.