G | gregorios |
![]() | quantum137 |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | quantum137 |
![]() | lukaszgd |
quantum137 - Tak obie są poprawne, ale wczytaj się w moją odpowiedź, bo nie zawsze można je stosować zamiennie.
I pamiętaj to nie jest 'haw' ani 'hew' ... PS. w mojej odpowiedzi podałem 3 formy ... więc proszę czytaj ze zrozumieniem i potem pytaj ... - vor 14 Jahren geändert: vor 14 Jahren |
+2 |
![]() | DAD |
![]() | Mo-Li |
DAD - Ok. Dziękuję za linka. Przesłuchałem uważnie przykład z Do you have? i "Have you got?
Tylko że nadal nie wiem jak to ma być w związku z jakąs zasadą. Ja tego po prostu nie czuje. W przykładzie: "I want to have fun" co powinno być? - vor 12 Jahren |
+1 |
Mo-Li - Nie przejmuj się, z czasem się osłuchasz i poczujesz.
Słuchając dialogów i tekstów z tutora zwróć uwagę, że są one w większości czytane w zwolnionym tempie i każdy wyraz jest wypowiadany bardzo wyraźnie, co trochę zmienia naturalny rytm zdań. W "I want to have fun" - akcent na 'fun' - użyłabym formy słabej, a gdyby mi zależało na podkreśleniu słowa 'have' to powiedziałabym "I just want to have some fun" i tu mi brzmi forma mocna... Generalnie, jeśli akcent w zdaniu pada na have to bedzie f. mocna, jeśli na inny wyraz, to będzie słaba. http://engleash.net/forma-mocna-i-slaba http://jezykowo2.blogspot.com/2011/02/80-formy-mocne-i-sabe-w-jezyku.html - vor 12 Jahren |
+1 |
DAD - Cóż... no to będę się wsłuchiwał. To jednak nie takie jednoznaczne.
Dzięki za wskazówki. - vor 12 Jahren |
+1 |
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.