W tych zdaniach "use to" jest tłumczone jak "mieć zwyczaj".
They don't really like going to school as much as we used to.
I used to visit my head teacher regularly as well.
Tu natomiast jako przyzwyczajenie, dlaczego tak jest? Skąd końcówka "-ing"?
I was used to getting up so early.
I was used to putting my stuff in a certain order
A jak tłumaczyć to zdanie?
We used to love going to school.
W tych zdaniach "use to" jest tłumczone jak "mieć zwyczaj".
They don't really like going to school as much as we used to.
I used to visit my head teacher regularly as well.
Tu natomiast jako przyzwyczajenie, dlaczego tak jest? Skąd końcówka "-ing"?
I was used to getting up so early.
I was used to putting my stuff in a certain order
A jak tłumaczyć to zdanie?
We used to love going to school.
abmmichal - mnie link nie przenosi do tej lekcji - możesz podać nr oznaczenie lekcji?
-
vor 9 Jahrengeändert: vor 9 Jahren
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Antworten: 1
+2
JONY123,
Temat tych mylących się konstrukcji pojawiał się już co najmniej kilkakrotnie:
https://www.etutor.pl/forum/questions?q=used+to&submitForumSearch=
U Ciebie jednak dodatkowo plącze się to z konstrukcją "like + ...ing".
Spróbuję więc od nowa to wszystko wyklarować:
1. "used to (do)" - tę konstrukcję stosujemy po to, by powiedzieć o przeszłych zwyczajach, ale głównie o różnicach między teraźniejszą a przeszłą sytuacją. "Kiedyś, dawniej było tak, a teraz inaczej", przy czym "to, co teraz" jest często tylko w domyśle: I used to get up early. I used to visit my head teacher regularly.
"Used" traktujemy tu jak czasownik w czasie Past Simple - regularne "use" z końcówką "-ed". W pytaniach i przeczeniach końcówka odpada, za to pojawia się operator "did/didn't": I didn't use to get up early. Did you use to get up early?
Po "used" mamy bezokolicznik (infinitive) kolejnego czasownika poprzedzony partykułą "to" (teraz też już to wiem, pozdrowienia dla @zaz2013): to get.
2a. be used to (sth) - być przyzwyczajonym do czegoś.
Słowo "used" traktujemy tutaj jak imiesłów bierny (Past Participle), czyli w zasadzie przymiotnik. Jego forma nie zmienia się przy przekształceniu zdań w przeczenie lub pytanie, bo to tylko tzw. "reszta zdania".
Przy przekształceniach bierze się pod uwagę czasownik "be", więc zdanie w zależności od czasu i osoby może brzmieć: I was used to getting up early. He is not used to getting up early. We will be used to getting up early soon. I would like to be used to getting up early. itd.
Po "to" (które jest tu przyimkiem najbliższym polskiemu "do") musimy użyć rzeczownika (np.: I am used to the sound of my new alarm clock now. Teraz jestem przyzwyczajony do dźwięku mojego nowego budzika) lub formy gerund, czyli czasownika z końcówką -ing (np: I am used to getting up early. - dosł.: Jestem przyzwyczajony do wstawania wcześnie).
2b. "get used to (sth)" - przyzwyczajać się do czegoś, dosł. stawać się przyzwyczajonym do czegoś.
Wszystko jak w 2a z tą jednak różnicą, że "get" wskazuje na proces przyzwyczajania i to właśnie "get" będzie kluczowe przy tworzeniu konkretnych form osób i czasów, pytań, przeczeń itd.: I am getting used to the sound of my new alarm clock/ to getting up early.
3. love +...ing - kochać/uwielbiać coś robić. Po wielu czasownikach oznaczających lubienie/nielubienie czegoś - love, like, enjoy, (don't) mind, hate... - należy użyć albo rzeczownika (I love bananas) albo wspomnianej formy gerund, czyli rzeczownika odsłownego/odczasownikowego. Ta forma oznacza czynność, ale jest wyrażona rzeczownikiem (śpiewanie, granie, wstawanie, picie, spanie).
W Twoim ostatnim przykładzie zbiegły się dwie konstrukcje - 1. used to (do - w to miejsce wchodzi czasownik "love") i 3. love ...ing (w miejscu kropek czasownik "go"). Dosłownie: Zwykliśmy kochać/uwielbiać chodzenie do szkoły.
Zręczniej można to przetłumaczyć jako: (Dawniej) uwielbialiśmy chodzić do szkoły.
Przepraszam, że się tak rozpisałam, ale nie umiałam wyrazić tego zwięźlej. :)
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.