Have something done (z użyciem "to have" i "to get")
vor 9 JahrenLetzte Aktivität: vor 9 Jahren
Witam
Nie bardzo rozumiem konstrukcję zdań:
Uwaga: pamiętaj, że czasownik to have musi mieć odpowiednią gramatyczną formę dla użytego czasu, w zależności od kontekstu.
oraz
Uwaga: Forma czasownika to get musi być odpowiednia dla użytego czasu, w zależności od kontekstu.
W jakiej konstrukcji gramatycznej używa się, jak rozumiem dodatkowych, czasowników to have i to get? Proszę o bardziej szczegółowe wytłumaczenie opisanych wyżej zasad.
Dziękuje
Witam
Nie bardzo rozumiem konstrukcję zdań:
Uwaga: pamiętaj, że czasownik to have musi mieć odpowiednią gramatyczną formę dla użytego czasu, w zależności od kontekstu.
oraz
Uwaga: Forma czasownika to get musi być odpowiednia dla użytego czasu, w zależności od kontekstu.
W jakiej konstrukcji gramatycznej używa się, jak rozumiem dodatkowych, czasowników to have i to get? Proszę o bardziej szczegółowe wytłumaczenie opisanych wyżej zasad.
Dziękuje
abmmichal - gdybyś podał - konkretny przykład z lekcji lub nawet link łatwiej byłoby odpowiedzieć.
-
vor 9 Jahren
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Antworten: 1
+5
Jeśli dobrze zrozumiałam, nie do końca jest dla Ciebie jasny sens przytoczonych zdań użytych w komentarzach gramatycznych. Czy tak?
W przypadku "have" chodzi chyba o konstrukcję "have something done", zwaną też "causative have" .
W miejscu "something" pojawia się jakieś dopełnienie, po nim zawsze Past Participle (czyli w przypadku czasowników regularnych - forma z końcówką -ed, a w przypadku nieregularnych III forma czasownika). A czasownik najważniejszy, czyli "have" będzie właśnie przybierał różną formę w zależności od czasu. Ta konstrukcja służy do opisywania czynności, które ktoś robi dla nas, za nas, często fachowiec i na nasze zlecenie:
I have my hair cut every month. Ścinam (dosł. mam ścinane) włosy co miesiąc. (Nasze "have" użyte w Present Simple, dopełnienie - my hair, potem Past Participle czasownika "cut")
Analogicznie pytanie: Do you have your hair cut...? i przeczenie: I don't have my hair cut...
W innych czasach:
I had my hair cut yesterday. Wczoraj ścięto mi włosy. ("Have" w Past Simple, dalej bez zmian)
I will have my hair cut tomorrow. Zetnę (choć nie sam) jutro włosy. ("Have" w czasie tzw. Future Simple, reszta bez zmian)
I haven't had my hair cut since March. Nie ścinałem włosów od marca. ("Have" w formie przeczącej w Present Perfect, dalej bez zmian)
I was having my hair cut when you rang. Właśnie mi ścinano włosy (siedziałem na fotelu u fryzjera), kiedy zadzwoniłeś. (Past Continuous od "have", a dalej bez zmian)
I used to have my hair cut more often. Kiedyś częściej ścinałem włosy. ("Have" użyte w konstrukcji "used to do", dalej bez zmian)
I am going to have my hair cut next weekend. ("Have" w konstrukcji "be going to do")
i tak dalej.
Co do "get" - nie wiem, o jaką konstrukcję chodzi - czy o "get something done", czy inne (np. get used to something/to doing something, a może "get" z innym przymiotnikiem lub imiesłowem, np. get lost), ale zasada jest zawsze podobna:
"Get" jako główny czasownik tej konstrukcji będzie przybierał formy odpowiednie dla danego czasu, a reszta będzie bez zmian.
Może ktoś inny zechce podać przykłady. :)
PS. Przyszło mi do głowy, że może przykład z "cut" nie był dość przejrzysty, bo ten czasownik ma jednakowe wszystkie trzy formy, więc podam parę innych przykładów na "have something done":
I am having my car repaired. (Present Continuous - samochód w warsztacie u mechanika).
I've had my living room decorated.
When are you going to have the roof fixed?
I need to have these letters typed.
JaceKruk - świetnie!
Dzięki za szczegółowe wyjaśnienia;)
Do końca nie zrozumiałem do czego odnoszą się opisy czasowników [to have i to get], ale dzięki Twojemu opisowi kwestia stała się o niebo prostsza.
Podobnie, jak rozumiem ma się sprawa z get something done, który można używać zamiennie z have something done.
3 Antworten, die letzte vor 16 JahrenAntowort von eTutor
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.