Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Antworten: 1
+5
Wyraz "bed" jest policzalny, gdy traktujemy go jako element umeblowania, np. "There are 3 beds in the room".
W wyrażeniach, które dotyczą czynności takich jak wypoczynek, sen, ścielenie łózka itp. jest traktowany jako rzeczownik niepoliczalny i nie stawiamy przed nim przedimka (w niektórych zwrotach może wystąpić przedimek określony "the") np.
in bed = w łóżku
Sarah is lying in bed. (Sara leży w łóżku.)
To wyrażenie wskazuje położenie pod pościelą. Gdybyśmy chcieli powiedzieć, że ktoś leży na łóżku, niezakopany pod pościelą, powiedzielibyśmy (analogicznie do przykładu): "She is lying on the bed. (Ona leży na łóżku.)".
get into bed/get out of bed = położyć się (do łóżka)/wstać (z łóżka)
I was tired so I got into bed early. (Byłam zmęczona, więc wcześnie położyłam się do łóżka.)
I had to get out of bed early. (Musiałem wcześnie wstać.)
go to bed = iść spać
She turned out the light and went to bed. (Ona zgasiła światło i poszła spać.)
make one's bed/make the bed = ścielić (swoje) łóżko
Make the bed before you leave. (Pościel łóżko zanim wyjdziesz.)
put somebody to bed = położyć kogoś do łóżka (np. dziecko)
I'll put the kids to bed. (Położę dzieci do łóżka.)
get somebody out of bed = wyciągnąć kogoś z łóżka (obudzić, kazać wstać)
Sorry for calling so early. I hope I didn't get you out of bed. (Przepraszam, że dzwonię tak wcześnie. Mam nadzieję, że cię nie obudziłem.)
time for bed = czas iść spać
It's time for bed. (Czas iść spać.)
jump out of bed = wyskoczyć z łóżka (wstać gwałtownie)
He jumped out of bed and took a hot shower. (Wyskoczył z łóżka i wziął prysznic.)
before bed = przed pójściem spać
I like having a glass of wine before bed. (Przed pójściem spać, lubię napić się lampki wina.)
take to one's bed = zostać w łóżku (z powodu złego samopoczucia, choroby)
I felt so ill that I took to my bed. (Byłam tak chora, że zostałam w łóżku.)
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.