K | kamil90909090 |
Z | zenstef |
zenstef - ,,ta przewaga" na -y- jest dla mnie ważna,
bo jakbym coraz częściej słyszał jakby coraz bardziej zaakcentowane -y-? ps.dzięki -sheep- i -ship- powstało wiele kawałów ;) i w poważnej rozmowie, do zrozumienia ;) zaczeli mówić jak napisałem powyżej :) - vor 14 Jahren geändert: vor 14 Jahren |
+5 |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
E | efogt |
efogt - Nie jesteś wcale durny. Ja też tego kiedyś nie wiedziałam jak każdy zresztą kto zaczyna naukę...:)Na wszystko przychodzi pora:) Pozdrawiam serdecznie:)+
-
vor 14 Jahren
geändert: vor 14 Jahren
|
+1 |
efogt - P.S. Dlatego tak ważne jest "English spelling"- czyli literowanie poszczególnych słów, ponieważ niektóre mogą nas naprawdę wprowadzić w błąd:)
-
vor 14 Jahren
|
+1 |
radmar2 - Tak całkiem serio to "piję" do tego, że w pisowni to żaden problem je rozpoznać (bo pisownia jest "sporo" inna).
Natomiast jeśli brzmią podobnie, to rozróżnić je można jedynie po kontekście. Jak ktoś zaczyna zdanie "I see [...]", czy "At left you can see [...]" to wiadomo, że nie mówi o morzu, tak samo gdy ktoś mówi "There are three ships at sea", czy "I see three ships at sea", to raczej nie ma na myśli owiec. :) Zresztą l.mn. tych słów to już się mocno różnią w wymowie. ;) - vor 14 Jahren geändert: vor 14 Jahren |
+1 |
radmar2 - [c.d.]
Tak więc myślałem, że te twoje, "rozpoznamy to dopiero w pisowni", to takie przejęzyczenie. Bo w języku mówionym mamy do czynienia z całym kontekstem i dlatego słowa brzmiące tak samo jesteśmy w stanie rozpoznać prawidłowo. Ale to tak na marginesie, bo reszta wypowiedzi jest jak najbardziej OK. - vor 14 Jahren |
|
efogt - :)Ja się nie gniewam że całkiem serio pijesz:)Ale jeśli to alkohol to chyba trzeba uważać żeby się nie uzależnić:)
-
vor 14 Jahren
geändert: vor 14 Jahren
|
+1 |
radmar2 - A co do "English spelling" to masz jak najbardziej rację, tylko używa się tego "narzędzia językowego" najczęściej w przypadku nazw własnych, albo nazwisk.
Zawsze mnie śmieszy scena w serialu "Keeping Up Appearances" Gdy główna bohaterka posiadająca nazwisko "Bucket" kłuci się z listonoszem (zresztą nie tylko), że to nie jest [bakit], tylko [bjuket]. - vor 14 Jahren |
|
radmar2 - :) Co do alkoholu, to niedawno widziałem gdzieś wykład z poważnej uczelni, że np. programy (komp.) powinno się pisać po pijaku, a sprawdzać na trzeźwo. Niby spowodowane jest to tym, że wtedy nasza matematyczna część mózgu się wyłącza i dopuszczana do działania jest część twórcza. Oczywiście oprócz alkoholu podano też inne metody wpędzania się w taki stan świadomości. :)
-
vor 14 Jahren
|
|
efogt - Powiem Ci jeszcze dla ciekawostki że para słów: sheep – ship to nie homofon:) A co do spelling, właśnie kupiłam sobie wczoraj na wyprzedaży fajną książeczkę wydawnicta COLLINS "Easy learning: English Spelling" :) Polecam. Niekoniecznie według tej książki używa się literowania tylko do nazwisk i nazw własnych:)
Pozdrawiam serdecznie:) - vor 14 Jahren |
+1 |
radmar2 - [c.d.]
Znalazłem link. Może w nauce języka też taki stan świadomości pomaga :) http://www.karolnowicki.pl/blog/post/pokaz/pisz-po-pijaku-sprawdzaj-na-trzezwo/ - vor 14 Jahren |
|
efogt - Dzięki za link:)Zapoznam się z nim na trzeźwo , bo pisałam po pijaku:) Pozdrawiam serdecznie:)
-
vor 14 Jahren
|
+1 |
radmar2 - efogt: Nie napisałem, że "tylko", a że "najczęściej". Książka pewnie fajna, a co do spelling-u, to wyćwiczyć sobie w tym płynność to też jest sztuka (dla "nie natiwów"), bo jak myślimy np. o swoim nazwisku, to zazwyczaj w naszych polskich literkach i jeszcze trzeba transkrypcję "w locie" robić. Ja przynajmniej mam z tym kłopot.
-
vor 14 Jahren
|
|
radmar2 - efogt: ha, ha tylko teraz ty się nie upij ;)
Dzięki za trochę rozrywki, a teraz trzeba wracać do powtórek. Jeszcze coś koło setki na dzisiaj mi zostało :( - vor 14 Jahren |
|
efogt - No nie ma sprawy:) Lepiej żartować niż chorować albo się kłócić , prawda? Ja swoje powtórki zrobiłam wcześnie rano:) Nawet o szóstej:)Czujesz?:)Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pluski. Odwzajemniłam:)
-
vor 14 Jahren
|
+1 |
zenstef - A jakby co to ja również Ci klikam Estero na plusik za każdym razem ;) Zawsze pisałaś na Forum bardzo dobrze i bardzo pomagałaś innym... a jak się z Tobą dyskutuje, to tylko do dalszego rozwoju :)
pozdrawiam - vor 14 Jahren geändert: vor 14 Jahren |
+2 |
K | kamil90909090 |
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.