ANMELDEN

B2-19 - didn't need to vs. needn't have

vor 8 JahrenLetzte Aktivität: vor 8 Jahren
I (...) the bathroom, but I did it. (nie musiałem sprzątać)
Nie musiałem sprzątać łazienki, ale to zrobiłem.

Niby poprawna odpowiedź to:
I needn't have cleaned the bathroom, but I did it.
Czy w tym kontekście nie powinno być didn't need to clean? (nie musiałem sprzątać łazienki, ale to zrobiłem, mając świadomość, że jest czysta)
KrTal

Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.

Antworten: 4

Wyrażenie needn't + perfect infinitive używamy gdy mówimy, że ktoś nie musiał tego zrobić, ale to zrobił, np:

He needn't have bought me flowers. I'm allergic to roses and I was sneezing all evening.

I needn't have tried to ask her out. She didn't even remember my name.
H
herrmaan

W ćwiczeniach do tego tematu przykład z łazienką troszeczkę różni się od tego, co zostało napisane.

"You needn't have cleaned the bathroom. I did it yesterday." - Drugie zdanie jest tutaj bardzo ważne, ponieważ wyraźnie wskazuje, że coś zostało zrobione niepotrzebnie, co wyraźnie wskazuje na to, że należy użyć "needn't have". :-)
wojtek.j
eTutor Mitarbeiter

Ok, widzę, że moje pytanie najprawdopodobniej wynikało z błędnego zrozumienia wyrażenia didn't need to (myślałem, że fakt zrobienia lub niezrobienia czegoś nie ma znaczenia - tak mi się jakoś dziwnie zakodowało). Spróbuję to podsumować najprościej, jak się da:

needn't have done sth - wskazuje na to, że coś ZOSTAŁO zrobione (choć zupełnie zbędnie i niepotrzebnie),
didn't need to do sth - coś NIE ZOSTAŁO zrobione (ponieważ, w czyimś mniemaniu, nie było takiej potrzeby, sensu)

Proszę o potwierdzenie, że idę w stronę światła. :)

Pozdrawiam!
KrTal
herrmaan - Dokładnie tak jak piszesz :) - vor 8 Jahren
KrTal - W porządku, dziękuję! - vor 8 Jahren
wojtek.j - Pozwolę sobie skopiować fragment notatki z lekcji, w której opisane są obie konstrukcje:
didn't need to/didn't have to
"Ktoś nie musiał czegoś robić, nie było takiej konieczności. W tym przypadku bez znaczenia jest fakt, czy to zrobił czy też nie"

- vor 8 Jahren

Ok, analizując różne inne źródła i wyciągając średnią doszedłem do następujących wniosków:

needn't have done sth - wskazuje na to, że coś ZOSTAŁO zrobione (choć zupełnie zbędnie i niepotrzebnie, swego rodzaju MARUDZENIE),
didn't need to do sth - 1. coś NIE ZOSTAŁO zrobione (ponieważ, w czyimś mniemaniu, nie było takiej potrzeby, sensu), 2. nie ma absolutnie znaczenia, czy dana czynność została wykonana - po prostu stwierdzamy brak konieczności wykonania czegoś (STWIERDZENIE FAKTU, bez marudzenia).

Główne źródło: http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/grammar/learnit/learnitv317.shtml

Idąc tym tropem, to moim zdaniem w tym wypadku pasuje zarówno needn't have, jaki i didn't need to, w zależności od przekazu, jaki chcemy osiągnąć. Nie pomaga fakt, że nigdzie nie udało mi się znaleźć zdania skonstruowanego w ten sposób (needn't have/didn't need to + but), stąd drążę temat. :)

Jeżeli się mylę, to proszę o wytłumaczenie, dlaczego nie może być w tym konkretnym przypadku zastosowane didn't need to (to powinno rozświetlić sprawę).
KrTal
wojtek.j - W lekcji B2-19 przykład, w którym jest mowa o sprzątaniu łazienki brzmi dokładnie tak:

"You needn't have cleaned the bathroom. I did it yesterday." Ze względu na "I did it yesterday." odpowiedź, którą należy zaznaczyć to "needn't have". Cały czas odnoszę się do przykładu, który znajduje się w ćwiczeniu w podanej lekcji - sugeruję się tutaj zdaniem "niby poprawna odpowiedź to..." :-)
Gdyby przykład brzmiał tak, jak wspominasz w swoim pierwszym poście (but I did), to rzeczywiście "didn't have to clean" byłoby jak najbardziej poprawne - zrobiłeś coś, chociaż nie musiałeś, stwierdzenie faktu.
- vor 8 Jahren
KrTal - Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! Przykład z pytania został wzięty z powtórek z B2-19 (są tam nawet dwa zdania z użyciem needn't have + but). Teraz będę w stanie poprawnie używać tej konstrukcji. :)

Pozdrawiam!
- vor 8 Jahren
wojtek.j - To wiele wyjaśnia! Skupiając się na notatce gramatycznej i ćwiczeniach ominąłem zdania w powtórkach. Rozumiem już skąd wątpliwości. :-) Aby system zaliczył powtórkę, należy ją wykonać według klucza, to prawda. Na szczęście do każdej można dodać własną notatkę, która może nam pomóc w rozjaśnieniu sytuacji.
- vor 8 Jahren
mlesniewska1 - No i właśnie m.in. po to był potrzebny nie tak dawno temu powrót do prostego sposobu dodawania notatek. :-) - vor 8 Jahren

Ähnliche Threads