Mam prosbe czy jestescie w stanie nauczyc mnie jak sie konstruuje pytania w roznych czasach.Przyznam szczerze,ze tak zgodnie z zasadami nie potrafie prosze o łopatologie wiem,ze moge na Was liczyc.Z gory dziekuje i serdecznie pozdrawiam
Mam prosbe czy jestescie w stanie nauczyc mnie jak sie konstruuje pytania w roznych czasach.Przyznam szczerze,ze tak zgodnie z zasadami nie potrafie prosze o łopatologie wiem,ze moge na Was liczyc.Z gory dziekuje i serdecznie pozdrawiam
Bez zapamiętania kilku zasad nie mozna się chyba tego nauczyć , niestety -:(
Kilka uwag, które mnie pomogły, a wcale nie były takie oczywiste na początku
1. Musisz pamiętać, że pytanie konstruujemy przez inwersję tj, pierwszy jest operator(czasownik posiłkowy) potem podmiot, a następnie czasownik główny ( lub imiesłów przeszły( tabelka form czasowników)+ reszta zdania (o ile jest)
[ troszkę inaczej w Future Perfect dwa czasowniki posiłkowe]
2. w angielskim są dwa typy pyatń ogólne i szczegółowe i jeszcze trzeci typ tzw, pytania o podmiot ( who o osobach what o rzeczach/ zjawiskach
Present Simple
1 ogólne
Do + I,you,we,they + go + to school?
Does+ she,he, it + go + to school?
2, szczegółowe
Where do you go?
Why does she go to school?
3. o podmiot
Who goes to school?
ODPOWIEDNIO DLA INNYCH CZASÓW:
Present Progressive
[Pytajnik szcegółowy] = BE (w odpowiedniej formie] = podmiot + czasownik z -ing.
3. WAŻNE!!!
!!! NIGDY po DID nie używamy czasownika w formie przeszłej !!!
Did you go to school?!
(a nie did went...) trochę czasu zajęło załapanie tego faktu -:)
Past Progressive
[Pytajnik szcegółowy] + BE( w odpowiedniej formie WAS/WERE) + podmiot + czasownik z ing + reszta zdania
Ja zrobiłem sobie tabelkę i powiesiłem nad biurkiem jak mam wątpliwości to zerkam na nią - inaczej chyba się nie da.
Chyba,że jest jakiś sposób -:) o którym wiedzą inni uczestnicy forum - chętnie poczytam
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.