geändert: vor 7 JahrenLetzte Aktivität: vor 7 Jahren
W teście na końcu lekcji ( DE-B2-30 Im Reisebüro ) podane jest zadanie wybrać odpowiedni przymiotnik: am reichtesten; lub reichste; lub coś jeszcze.
Zdanie brzmi
"Das ist der ...................... Mann in diesem Land." - To jest ............. mężczyzna w tym kraju.
Co moim zdaniem chodzi o stopień najwyższy, a więc am reichtesten. Bo gdyby dać wyższy, to brzmi
"To jest bogatszy mężczyzna w tym kraju." I już się nasuwa pytanie od kogo? Albo o sens? I dlatego
"To jest najbogatszy mężczyzna/człowiek w tym kraju" brzmi lepiej.
Tymczasem w odpowiedzi do zadania podane jest inaczej.
Prawidłowa odpowiedź: reichste
I tu mam pytanie czy to jest poprawne a jeżeli tak to dlaczego?
W teście na końcu lekcji ( DE-B2-30 Im Reisebüro ) podane jest zadanie wybrać odpowiedni przymiotnik: am reichtesten; lub reichste; lub coś jeszcze.
Zdanie brzmi
"Das ist der ...................... Mann in diesem Land." - To jest ............. mężczyzna w tym kraju.
Co moim zdaniem chodzi o stopień najwyższy, a więc am reichtesten. Bo gdyby dać wyższy, to brzmi
"To jest bogatszy mężczyzna w tym kraju." I już się nasuwa pytanie od kogo? Albo o sens? I dlatego
"To jest najbogatszy mężczyzna/człowiek w tym kraju" brzmi lepiej.
Tymczasem w odpowiedzi do zadania podane jest inaczej.
Prawidłowa odpowiedź: reichste
I tu mam pytanie czy to jest poprawne a jeżeli tak to dlaczego?
W tym przykładzie jedyną poprawną opcją jest stopień najwyższy przymiotnika "reich", czyli "der reichste". Nie możemy tutaj jednak użyć formy standardowej "am reichsten", ponieważ nie jest odmieniona i przez to nie pasuje do osoby wymienionej w zdaniu, czyli "der Mann".
Można to porównać do bezokolicznika danego czasownika, np. "machen", a odmienionej jego formy dopasowanej do czasu gramatycznego i osoby, np. "er machte".
Stopnie przymiotnika "reich" w połączeniu z "der Mann" powinny więc wyglądać następująco:
der reiche Mann = bogaty mężczyzna
der reichere Mann = bogatszy mężczyzna
der reichste Mann = najbogatszy mężczyzna
Podobnie będzie, jeśli spojrzymy na inny przykład, przymiotnika "groß". Standardowe stopniowanie będzie wyglądało tak: groß - größer - am größten. Jeśli dodamy do tego jednak rzeczownik, np. "das Haus", odmiana będzie musiała dopasować się do niego:
das große Haus = duży dom
das größere Haus = większy dom
das größte Haus = największy dom
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
To jest napewno cenna wskazówka i jestem wdzięczny za szybką odpowiedź. Dięki niej wiem że jeszcze dużo pracy przede mną.
Jestem jednak ciekaw dlaczego pytanie o wyższym poziomie trudności pojawiło się w teście?
Skoro lekcja nie zawiera, odmiany przymiotników przez osoby, to nie mogliśmy poprawnie odpowiedzieć na to pytanie.
597 Antworten, die letzte vor einer MonatAntowort von eTutor
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.