C | chasdiel |
![]() | piotrek0515 eTutor Mitarbeiter |
parseq - Problem wydaje się być generalny, a nie jednego użytkownika. Jaki może być więc powód braku jawnego przepływu informacji w obie strony? (Patrz też mój komentarz poniżej. Również raportowałem analogiczną obserwację ponad 2 tygodnie temu - bez odpowiedzi.)
-
vor 6 Jahren
geändert: vor 6 Jahren
|
0 |
darkobo - Aż mnie zachęciliście i też sprawdziłem - jedno ze starszych słówek (dodane 5.08.2015 r., 17 powtórek do tej pory) otrzymało po "1" termin powtórki wyznaczony na 23.12.2019., a inne za 2 lub 4 dni (dodane w 2013 i 2015 r., ponad 200 powtórek do tej pory, ale też i takie dodane w sierpniu 2017, 57 powtórek do tej pory, w 2013 r. i 53 powtórki do tej pory. Inna ciekawostka - słówko dodane w kwietniu 2013 r., 24 powtórki do tej pory, następna: 01.06.2019 r.). A inne słówko - dodane 27.07.2017 r., powtórzone dotąd 20 razy - termin następnej powtórki: 01.02.2020 r. Niestety nie ma historii, jakie oceny te słówka dostawały wcześniej.
-
vor 6 Jahren
|
|
darkobo - Domyślam się, że algorytm jest tajny, ale mimo wszystko warto byłoby choć trochę poznać jego logikę. A zwłaszcza, jak na niego wpłynęła likwidacja jednej z możliwych wcześniej odpowiedzi.
-
vor 6 Jahren
|
|
parseq - Przy podanych ilościach powtórek algorytm może uznawać, że tak często powtarzanego elementu nie da się skuteczniej nauczyć.
Jednak w przypadku moich obserwacji ilości powtórek prowadzące do oceny "Świetnie" a potem do powrotu na "Źle" nie są tak wysokie (szacuję: <9). Mimo to, następna powtórka była u mnie "wyliczana" na za 91 dni. A przy kolejnej odpowiedzi na stary i dalej umiany element - na 98 dni, czyli tylko o 7 dni więcej. Z obu obserwacji nasuwa się wniosek, że algorytm rozkładania powtórek kieruje się średnią z ocen poprzednich i bieżącą. Jeśli ocen starszych i pozytywnych (wiele "Dobrze", trochę " Świetnie") jest sporo, to jedna ocena "Źle" ma niewielki wpływ na rozkład. - vor 6 Jahren |
|
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
C | chasdiel |
parseq - Opisałem precyzyjnie podobne obserwacje dotyczące funkcjonowania algorytmu rozkładającego powtórki ok. 2 tygodnie temu na forum (Społeczność/Pytania) w wątku pt. "Kalendarz powtórek w zależności od samooceny przy starych słówkach". Temat podjęty przez użytkowników, jednak do tej pory też bez reakcji ze strony eTutor.
-
vor 6 Jahren
|
+2 |
Czym i w jaki sposób różni się algorytm stosowany w eTutor od tego w Anki?
🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka w 2024 r.? Wątek motywacyjny dla wszystkich Użytkowników! 🔥💪
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.