Dzień dobry,
Chciałem zasięgnąć konsultacji odnoście zastosowania słów cross/across/through w znaczeniu "przez". Czy cross i across dotyczy "powierzchni płaskich" tzn. np. przejść przez pole/ulicę/jezdnię a throught np. przejść przez tunel i inną powierzchnię "przestrzenną"?
Czy słowa cross i across są synonimami? W słowniku Diki znalazłem następujące przykłady dotyczące przechodzenia przez ulicę:
"Cross the bridge, turn right and you should see your hotel."
"I think she went across the street."
Dzień dobry,
Chciałem zasięgnąć konsultacji odnoście zastosowania słów cross/across/through w znaczeniu "przez". Czy cross i across dotyczy "powierzchni płaskich" tzn. np. przejść przez pole/ulicę/jezdnię a throught np. przejść przez tunel i inną powierzchnię "przestrzenną"?
Czy słowa cross i across są synonimami? W słowniku Diki znalazłem następujące przykłady dotyczące przechodzenia przez ulicę:
"Cross the bridge, turn right and you should see your hotel."
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Antworten: 1
+3
"Cross / across" to nie synonimy i w dodatku różne części mowy!
Różnice kompaktowo dla uczących się:
Across (przyimek, przysłówek): "przez / na drugiej stronie" ale w połączeniu ze znaczeniem "w poprzek", np.:
go across the street / river / bridge (ok, dla mostu moja zasada jest słaba, ale most jest w poprzek rzeki :-) )
see somebody across the street
Cross (czasownik, rzeczownik, przymiotnik): (m.in.) "przekraczać, przemierzać (coś z ruchem)", np.:
cross the bridge / river / ocean / railway track / room
Through (głównie przyimek): "przez" w znaczeniu stąd na drugą stronę z tymczasowym pobytem wewnątrz, np.:
go through: the door / meadow / forest / this year / hard time / a red light / recruitment process / tunnel,
see through: the keyhole / glasses / window / pipe / door,
ale też w znaczeniu "dzięki komuś/czemuś": np. I got this idea through my sister.
W pewnych sytuacjach można zamienić "across" i "through", np.:
We went across/through the river.
W pierwszym wypadku nie wiadomo czy był na rzece most, a w drugim trzeba było się zamoczyć. :-)
33 Antworten, die letzte vor 11 MonatenAntowort von eTutor
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.