ANMELDEN

Jaka jest różnica między everyday a every day

vor 13 Jahren
Znaczenie oczywiście znam ale nie wiem, czy istnieje jakaś reguła odnośnie stosowania w języku pisanym. Zauważyłem, że nie można ich stosować zamiennie, ponieważ czasem spotykam się, że program oznacza odpowiedź jako błąd.
slawek4
TopMan - Roznica jest dosc znaczaca:
http://www.elearnenglishlanguage.com/difficulties/everyday.html
- vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren

Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.

Antworten: 3

Everyday = codzienny

Every day = każdego dnia

https://www.etutor.pl/szukaj/?q=every+day&mode=DICTIONARY&x=0&y=0

Pozdrawiam.
E
efogt
slawek4 - Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Myślałem, że w diki można wpisywać tylko pojedyncze wyrazy. - vor 13 Jahren
efogt - Zawsze trzeba próbować wpisywać oba:) Pozdrawiam serdecznie:) - vor 13 Jahren

Świetne pytanie. Świetne odpowiedzi. I tu widać siłę wspólnego uczenia się. Dzięki.
drumstick

Hejka

Estera już Ci podała odpowiedź ale jeszcze Ci coś napiszę.
Chyba nie rozumiem do końca o co pytasz, bo piszesz

Znaczenie oczywiście znam ale nie wiem, czy istnieje jakaś reguła odnośnie stosowania w języku pisanym.

Czyli znasz znaczenie słów
(*) every day
(*) everyday

Znając znaczenie słowa, raczej wiesz, że w tym przypadku masz do czynienia z przymiotnikiem i przysłówkiem.

Oczywiście, że ich nie można stosować zamiennie bo są różnymi częściami mowy.
Dziwię się tylko, że piszesz, że znasz ich znaczenie a potem z lekkim zdziwieniem odkrywasz, że nie możesz ich stosować zamiennie.

Moja rada jest taka.
Jeśli nie wiesz jak dany wyraz funkcjonuje w zdaniu pierwsze co musisz sprawdzić to jaką częścią mowy jest dane słowo.
Jeśli nawet to nie pomoże staraj się przypomnieć sobie/ułożyć jakiekolwiek zdanie z daną częścią mowy a jest spora szansa, że nieznane słówko będzie się zachowywało podobnie w zdaniu.

Zawsze sprawdzaj dodatkowe informacje w słownikach, które są nieocenioną pomocą każdego uczącego się języka.

Pozdrawiam
quantum137
vor 13 Jahrengeändert: vor 13 Jahren
efogt - Świetne rady i wskazówki.
Pozdrawiam:)
- vor 13 Jahren
slawek4 - Początkowo nie zwracałem uwagi na detale, a tutaj różnica jest zdecydowana. Dzięki za wyjaśnienie. - vor 13 Jahren
quantum137 - Nie ma za co:)
Uważam, że warto zwracać uwagę na detale gdyż ułatwia to naukę i zrozumienie pewnych zależności, zupełnie jak w matematyce;)
- vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren

Ähnliche Threads