K | KiniaG |
![]() | zolzica |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | quantum137 |
KiniaG - jak by mi mogło pomóc?
Czytałam jak fonetycznie wymawiać litery osobno, a teraz bym mogła składać je w głowie w całość - budować sobie składnie mówionego jezyka, rozumieć, przyswajać, analizować. Widzisz skoro te zdania i tak są ukryte to i wymowa fonetyczna była by ukryta - jeśli ktoś będzie potrzebował prostych wyrazów pojedynczych otrzymuje to,jeśli ktoś bedzie potrzebował czegoś więcej - tzn już zdań z wymową fonetyczną mógłby je tu znaleźć. - vor 13 Jahren |
|
KiniaG - cz2 mojego komentarza :
Gdyby uczono Cię wymowy fonetycznej od dziecka (od początku) zdałbyś i to bez wkuwania kilku tys słówek z wymową fonetyczny po kilku latach nauki języka. Zapewne miałeś jakieś problemy bo wydawało Ci się, że db wymawiasz, a tak nie było i później przysfojony tok myślenia-wymowy musiałeś zmieniać. - vor 13 Jahren |
|
KiniaG - cz3 mojego komentarza
Powiem CI że to jest o wiele cięższe - mówi Ci to osoba, która ma duży problem z czytaniem angielskich słów i jestem na podstawach i to podstawy są podstawą nauki języka i ja potrzebuje rozgryzać wymowe na "chłopkski rozum" jesli to tak tu można powiedzieć - ja chce zdanie usłyszeć, powtórzyć, spojrzeć jak się fonetycznie poprawnie wymawia, powtórzyć, zrozumieć polskie znaczenie i wtedy czuje się w pełni usatysfakcjonowana :)) - vor 13 Jahren |
|
KiniaG - cz4 mojego komentarza
Reasumując jesteś przykładem, że ciężko po kilku latach nauki języka wrócić do czegoś co było by łatwe gdybyś przysfajał sobie to od początku -- to tak jak umiejąc coś zaawansowanie nagle okazuje się że nie umiesz postaw (tu językowych, fonetycznych) by np uczyć innych - więc idąc od początku jednocześnie w dwóch płaszczyznach czuje, że tworze w głowie jedną wspólną całość, której mi tu brakuje - vor 13 Jahren |
|
Transkrypcja fonetyczna - istotny brakujący aspekt nauki języka?
Kiedy "u" czyta sié jako "a" jak w wyrazie" mum"
🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka w 2023? Wątek motywacyjny dla wszystkich Użytkowników! 🔥💪
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.