![]() | Marcin48 |
T | TomekK7 |
Marcin48 - Bardzo dziękuję za merytoryczną odpowiedź. Wszystko stało się jasne dzięki wsparciu profesjonalisty eTutor :-)
-
vor 2 Jahren
geändert: vor 2 Jahren
|
+3 |
Marcin48 - Dzisisiaj miałem okazję rozmawiać w cztery oczy z doświadczonym lektorem języka angielskiego. Powiedział mi, że owszem, chodzi o zdania czasowe. Ale nie wszystkie zdania czasowe, a jedynie te, które odnoszą się do przeszłości. Czyli jak będzie mowa o przyszłości - wtedy trzeba cofnąć czas np. z WILL na WOULD - pomimo, że będzie tam while, since, before itd.
-
vor 2 Jahren
|
+2 |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | Marcin48 |
piotr.grela - Dla mnie: "He ordered" jest takim wtrąceniem i może zasada jest podobna, że cofnięcie czasu dotyczy zadania głównego.
-
vor 2 Jahren
|
+3 |
Marcin48 - Piotrze, nie wiem, czy dobrze kojarzę, ale chyba chodzi tu - jeśli masz rację - o pewną grupę zbudowaną wokół podmiotu. To tylko tak mi się skojarzyło i nie wiem, czy rzeczywiście taka jest prawidłowość w tego typu zdaniach. The book jest tutaj podmiotem, arrived - orzeczeniem.
-
vor 2 Jahren
geändert: vor 2 Jahren
|
+2 |
TomekK7 - W przypadku zdań tego typu liczy się zasada gdzie czasowniki Past Simple w mowie zależnej mogą pozostać bez zmian. W przypadku dwóch czasowników w czasie Past Simple, jeden (powiązany z podmiotem) możemy zmienić na czas Past Perfect, a drugi pozostawić bez zmian.
-
vor 2 Jahren
|
+4 |
Marcin48 - Dzięki za wyjaśnienie @TomekK7. Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy, bo sam bym do tego chyba nie doszedł. Czyli, jeśli to dobrze zrozumiałem można zrobić tak:
Henry: "The chair he took broke". 1. Henry said that the chair he took broke. 2. Henry said that the chair he had taken broke. Tak jest ok? - vor 2 Jahren geändert: vor 2 Jahren |
+4 |
TomekK7 - Dokładnie, oba zdania są poprawne ze względu na to, że czasownik w czasie Past Simple w mowie zależnej może zarówno pozostać bez zmian jak i zostać podmieniony na Past Perfect.
-
vor 2 Jahren
|
+4 |
Marcin48 - TomekK7, dziękuję za naświetlenie zagadnienia :-) Na specjalistów eTutor zawsze można liczyć!
-
vor 2 Jahren
|
+3 |
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Practical English Usage Pana Micheala Swana ukazał się w formie aplikacji na Androida, trochę kosztowna bo ponad 30 funtów. - vor 2 Jahren geändert: vor 2 Jahren
Nie ma więc potrzeby, aby uczący się zapamiętywali skomplikowane reguły dotyczące 'sekwencji czasów' w mowie zależnej, czy też ćwiczyli konwersję mowy bezpośredniej na mowę zależną. (Native speakerzy tego nie robią, gdy relacjonują, co ludzie mówią lub myślą)." - vor 2 Jahren geändert: vor 2 Jahren
A takie zmiany czasów są obecne na egzaminach certyfikacyjnych języka i w szkołach. - vor 2 Jahren