W | waclawpoltorak |
![]() | Marcin48 |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
L | Leadership22 |
darkobo - Możesz rozwinąć tę kwestię z "would"? Albo czegoś nie załapałem, albo tego nie znam.
-
vor einer Jahr
geändert: vor einer Jahr
|
+1 |
Leadership22 - Tak jak napisałem możesz to stosować zamiennie z 'used to' ale tylko w odniesieniu do czynności. Uwaga! Niektóre słowa mogą być zarówno stanami jak i czynnościami. To wynika z kontekstu zdania. Np. słowo 'have' może być zarówno stanem (I have two dolars) jak i czynnością (I have a dinner every day.) Słowo smell może oznaczać wąchać (czynność) albo pachnieć (stan), etc. Wydaje mi się, że też gdzieś widziałem lekcje z "would, used to" również na etutor.pl
-
vor einer Jahr
|
+1 |
darkobo - Czy dobrze rozumiem, że np. "I would smell roses" = "I used to smell roses"? (w znaczeniu wąchać róże, oczywiście)
Szczerze? Coś nie wydaje mi się. - vor einer Jahr |
+1 |
Leadership22 - Rozumiem, że nie udało ci się znaleźć tego na etutor.pl
Zatem możesz zarówno zapisać: I would smell roses while I was in the garden.=I used to smell roses while I was in the garden. Możesz zapisać: My dad used to have a really old radio. Nie możesz zapisać: My dad would have a really old radio. - jest to źle, ponieważ w tym zdaniu have określa stan posiadania a nie czynność. - vor einer Jahr |
+1 |
Leadership22 - TOMKU, CZY MÓGŁBYŚ ZAŁACZYĆ LINK, jeśli takowy jest na etutor.pl, który omawia zagadnienie "WOULD, USED TO" o którym piszę powyżej?
-
vor einer Jahr
|
+2 |
darkobo - Przyznam, że z taką konstrukcją chyba jak dotąd nie spotkałem się. Chętnie poczytam więcej o niej.
-
vor einer Jahr
|
+1 |
W | waclawpoltorak |
![]() | darkobo |
gdzie jest błąd? Czy bookstalls jest toższame ze słowem several kiosks
awful - czy również jest przysłówkiem?
Pytanie dotyczy ćwiczenia B2-18 tzn. who vs whom
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków
Jak wam idzie nauka? Wątek motywacyjny ;)
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.