ANMELDEN

Jestem bardzo ciekawa do czego jest mi to potrzebne?

vor 11 JahrenLetzte Aktivität: vor 11 Jahren
K
kacala

Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.

Antworten: 2

Z fragmentu podanej przez Ciebie strony "Są jednak sytuacje, w których nie stawiamy rzeczownika, a potrzebujemy tego typu określenia - w tych przypadkach stosujemy zaimki dzierżawcze".
Ogólnie zaimków dzierżawczych używamy jeśli w zdaniu nie występuje już później żaden rzeczownik, było to mówione z tego co pamiętam w jednym z filmików przez Adama (albo Sarę), np.

This is my book. < To jest moja książka.
This book is mine < Ta książka jest moja.
It's not your book. < To nie jest twoja książka.
It's hers. < To jest jej. (w odniesieniu do uprzednio wspomnianej książki)

Czy to jest szczególnie przydatne? Wg. mnie ma takie samo znaczenie jak w języku polskim, nie ma chyba zbyt wielkiej różnicy między tym czy powiemy:
To jest moja książka.
Ta książka jest moja.
jednakże taka forma istnieje, jest dosyć prosta i często stosowana więc nie widzę powodów by się tego nie "naumieć":)
S
simmy
vor 11 Jahrengeändert: vor 11 Jahren

Nie jest Ci to potrzebne do życia, aczkolwiek masz konto na tym serwisie, więc prawdopodobnie chcesz się nauczyć porządnie języka. W naszym języku także używa się różnorodnych form tego samego zdania, bo powtarzanie tego samego wzoru zdania, jest czymś dziwnym i niezbyt zrozumiałym. Poza tym, uczysz się języka nie tylko po to, żeby mówić, ale także po to, aby rozumieć :-) to jest druga strona medalu - rozumienie. Co z tego, że świetnie mówisz po angielsku, jak ktoś Ci coś odpowie, a Ty go nie zrozumiesz? Ucz się, ucz. Twórcy tego serwisu nie są głupi. Dają nam najważniejsze informacje o języku w najprostszy sposób :-)
wjanicki

Ähnliche Threads