It seems you are tired. - Wydaje się, że jesteś zmęczony.
It appears as if you're tired. - Wydaje się, jakbyś był zmęczony.
W powtórkach pojawiły mi się takie zdania. Dlaczego w jednym przypadku użyte jest słowo "seems", a w drugim "appears", skoro obydwa oznaczają "wydaje się"?
Pozdrawiam.
It seems you are tired. - Wydaje się, że jesteś zmęczony.
It appears as if you're tired. - Wydaje się, jakbyś był zmęczony.
W powtórkach pojawiły mi się takie zdania. Dlaczego w jednym przypadku użyte jest słowo "seems", a w drugim "appears", skoro obydwa oznaczają "wydaje się"?
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
+9
Przede wszystkim nie używa się 'as if' po appear. Zdanie 'It appears as if you're tired' brzmi bardzo...awkward.
Różnica pomiędzy 'seem' a 'appear' (jest jeszcze 'look') jest drobna, ale w sumie jest.
Wszystkie te wyrazy mają podobne znaczenie: wydawać się, sprawiać wrażenie, wyglądać.
'Seem' używamy, gdy mówimy, że coś wydaje się (jakieś) na podstawie zarówno subiektywnych odczuć jak i wzrokowych przesłanek, 'appear' gdy coś wydaje się takie lub inne na podstawie tego co można zobaczyć (appearance - wygląd).
Tak więc:
The baby seems/appears to be hungry - Dziecko wydaje się być głodne.
She doesn't want to go with us. It seems a pity (nie *It appears a pity*) - Ona nie chce pójść z nami. To szkoda.
I can't seem to do it right. (nie *I can't appear to do it right*) - Nie wydaje mi się, abym mógł to zrobić dobrze.
W dwóch ostatnich zdaniach jest mowa o subiektywnych odczuciach a nie o czymś, co można wywnioskować na podstawie obserwacji.
seem/appear + infinitive
I seem to have lost my way - Wydaje się, że zgubiłem drogę.
They appear not to be at home. Nobody's answering. - Wygląda na to, że nikogo nie ma w domu. Nikt nie odbiera.
seem/look + as if
It seems as if they're no longer in love - Wydaje się, że oni już nie są w sobie zakochani.
It looks as if it's going to rain - Wygląda na to, że będzie padać.
seem/appear + that
It seems that I have made a mistake - Wydaje się, że się pomyliłem.
It appears that you are tired. - Wygląda na to, że jesteś zmęczony.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.