L | lepsi1 |
dania57 - w fotolekcjach jest zdanie
"She is applying lipstick." zastanawiałam się dlaczego nie ma "A" przed lipstick,jesli trzyma w palcach pomadkę?i właściwie dalej nie wiem kiedy lipstick jest policz a kiedy nie? masz jakieś przykładowe zdania? - vor 14 Jahren |
+1 |
lepsi1 - Wedłóg mojego myslenia: Kiedy masz np. pomadkę w torebce , w formie sztyftu , np. dwie pomadki , wtedy je policzysz. jesli juz jest nałożona na usta , wtedy juz jej nie policzysz. To tak jak woda nalana do butelki , wtedy liczysz butelki a woda w stawie nie policzysz.
-
vor 14 Jahren
|
+1 |
lepsi1 - make up jest tylko niepoliczalny(za Cambridge Dictionary) bo jest tylko na twarzy , ale już kredka do oczu jest i policzlan i niepoliczlana. Tak jak pomadka.
-
vor 14 Jahren
|
|
lepsi1 - Kiedy masz juz zrobiona kreskę na oczach ta kredką to nie policzysz ale kiedy w drogerii poszłaś i kupiłaś sobie trzy kredki do oczu to policzysz je , masz je w torebce i jest ich trzy sztuki:)
-
vor 14 Jahren
|
|
lepsi1 - Co do zdania które podałaś "She is applying lipstick" skoro nie ma "a" chodzi nie o tą pomadkę którą trzyma w reku ale już którą ma nałożoną na usta. Bo tej na ustach już nie policzysz. Takie jest moje zdanie.
-
vor 14 Jahren
|
|
lepsi1 - Przykładowe zdanie: z "a" How to choose a lipstick color" , "How to choos a lipstick brush" ,"Picking a lipstick" ,"Tips to use a lipstick of women skin care and beauty" ,"Does anyone know of a lipstick that is this shade?"
-
vor 14 Jahren
|
|
lepsi1 - Bez "a": "Lipstick on the glass", "Lipstick studio", "Lipstic colour collection"
-
vor 14 Jahren
|
|
dania57 - nie było mnie trochę,bardzo dziękuję za wyjaśnienia.czyli jeśli powiem:
Masz ładną pomadkę na ustach-niepolicz. Mam pomadkę w torebce-policzalna dobrze skapowałam? - vor 14 Jahren |
|
lepsi1 - Tak mi sie wydaje , że o to chodzi. Tak jka w ostatnim zdaniu co Ci napisałam : "Lipstick on the glass" czyli coś namalowane szminką na szybie -tutaj występuje jako niepoliczalne właśnie. Mam nadzieję że się nie mylę. Ale inaczej nie można tego wyjaśnić , tylko tak. Tak samo kredka do oczu.
-
vor 14 Jahren
|
|
lepsi1 - Dania , może jeszcze ktoś napisze na ten temat. Sprubój zadać jeszcze jedno pytanie :"kiedy rzeczownik "lipstick" jest niepoliczalny". Wtedy obydwie będziemy miały pewność:).Przepraszam że tak do końca nie jestem przekonana.
-
vor 14 Jahren
|
|
zenstef - Jako sztuka w torebce /ktoś ma pomadkę/to policzalny.
Jako substancja /nakładane mazidło np. na usta/ to niepoliczalny - vor 14 Jahren geändert: vor 14 Jahren |
|
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | quantum137 |
lepsi1 - Dzięki "qua":)Miałam nadzieję że nic nie przekręciłam:). Pozdrawiam. +
-
vor 14 Jahren
geändert: vor 14 Jahren
|
|
quantum137 - hehe, nie ma za co:)
Musiałem troszkę posprawdzać, bo się na szminkach i kolorach nie znam ;) Pozdrówka 'le' ;) - vor 14 Jahren geändert: vor 14 Jahren |
+1 |
Język angielski - nie bardzo rozumiem, dlaczego w pierwszym zdaniu nie wstawiamy "a"
Dlaczego mówi się/pisze "go on holiday", a nie "go on a holiday"?
Czy rzeczownik "surgery" jako "operacja" jest policzalny w języku angielskim?
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.