Mam taki problem. Uczę się angielskiego o wielu lat i mam problem z przełamaniem się w mówieniu i przyswajaniu nowych zwrotów.
Jak ma coś powiedzieć to tworzy mi się czarna dziura i nie mogę sobie przypomnieć jak daną rzecz powiedzieć po angielsku.
Jak czytam coś po angielsku to po za kilkoma słowami wszystko rozumiem. Ale przejście z polskiego na angielski to dla mnie trauma.
Mam wrażenie że nie jestem też w stanie opanować podstawowych zwrotów z poziomu A2, przelatują one przeze mnie jak przez sito. Nie wiele z tego zapamiętuje.
Czy ktoś ma podobne problemy i ewentualnie jak sobie z tym radzi?
Mam taki problem. Uczę się angielskiego o wielu lat i mam problem z przełamaniem się w mówieniu i przyswajaniu nowych zwrotów.
Jak ma coś powiedzieć to tworzy mi się czarna dziura i nie mogę sobie przypomnieć jak daną rzecz powiedzieć po angielsku.
Jak czytam coś po angielsku to po za kilkoma słowami wszystko rozumiem. Ale przejście z polskiego na angielski to dla mnie trauma.
Mam wrażenie że nie jestem też w stanie opanować podstawowych zwrotów z poziomu A2, przelatują one przeze mnie jak przez sito. Nie wiele z tego zapamiętuje.
Czy ktoś ma podobne problemy i ewentualnie jak sobie z tym radzi?
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Antworten: 1
Mam podobny problem.
Też trudno przyswajam nowe słówka i zwroty.
Czasem się zdarza, że podobne słówka mylą mi się notorycznie.
W e-Tutorze mam jednak tę fajną funkcję, że mogę sobie trochę "manipulować" powtórkami.
Jeżeli wiem, że jakiś zwrot/słowo sprawia mi trudność- to specjalnie sobie je dodaję do powtórek.
Natomiast w trakcie powtórek, jak mi nie idzie to wiadomo "klikam" 1 (że źle) i próbuję za chwilę jeszcze raz ... i jeszcze raz ... i jeszcze raz , aż mi się "uda trafić" wtedy mam dwa wyjścia.
Jak jestem już znużony to daję '3' aby się szybciej pojawiło w następnych powtórkach (najczęściej będzie już na drugi dzień, przez klika dobrych dni) lub nawet jak jest to "świeże" skowo to klikam '2' aby wróciło do powtórek jeszcze w tej samej turze, co pozwala mi jeszcze bardziej utrwalić.
Są takie zwroty/słowa, które na tyle długo "tołkuję", że na koniec powtórek zostają tylko dwa-trzy takie zwroty a ja je z premedytacją zaznaczam kilka razy jako '1' lub '2' mimo poprawnych odpowiedzi, zanim dam to upragnione '3' aby stworzyć tak zwane "żłobienie pamięci" i utrwalić sobie po kilku takich dniach dany trudny zwrot/słowo.
Dodam, że taki "trudnych" zwrotów/słówek mam sporo ale z czasem się można nauczyć
Niestety najważniejsza jest tutaj systematyka nauki i samozaparcie.
Nie można robić tego na pokaz czy na odczepne (bo firma zapłaciła, lub podobne).
Trzeba samemu chcieć się nauczyć i dążyć do tego uparcie ale w miarę swoich możliwości.
Dodam, że w przypadku jakiegoś słowa, które sobie mylę z innym albo jest trudne do zapamiętania.
Wchodzę do słownika w e-Tutorze i staram się dołączyć do powtórek to samo słowo w różnych tłumaczeniach oraz dodać przykładowe zdania (jeżeli są). To raz, że zwiększa ilość powtórek a także wspomaga trudności w układaniu całych zdań.
Pisanie całych zdań, choćby na początku bardzo trudne dla osób z utrudnioną nauką języków obcych, takich jak ja, to w dalszej nauce pomaga przyswoić specyficzne zasady tworzenia zdań.
Tak jak podpowiedział mi kolega, który mieszkał kilka lat w Anglii a języka uczył się jako samouk beż żadnych lekcji i zasad czasów i przypadków:
"Najszybszą drogą aby nie mieć problemu z układaniem zdań to myśleć od razu po angielsku.
Nie można myśleć po polsku a potem przekładać tego na angielski bo będziesz dukał i jeszcze niepoprawnie ułożysz swoje myśli w słowa" - coś w tym jest i powiem, że ćwiczenie zdań w całości daje właśnie pierwszy krok do "myślenia" po angielsku :)
Trochę się rozpisałem.
Mam nadzieję, że nie zniechęciłem i trochę dałem pomocnych uwag i sugestii do polepszenia nauki.
== edited ==
Dodam, że sporo "bawię" się różnymi ćwiczeniami.
Nie tylko obrazki czy dyktowanie.
Bardzo przydatne są też kżyrzówki, pamięć czy wisielec.
polecam wszelkiego rodzaju ćwiczenia.
A jak chcesz sobie poszerzyć naukę o funkcję, którą daje e-Tutor ale jak na razie nie dołącza jej do lekcji (mimo, że do lekcji jest przypisane) to wejdź sobie w zakłdkę "Lekcje", na samym dole zaraz poniżej listy lekcji jest przycisk " Spis stron lekcji według typu", otrzymasz listę ekementów z typu "Video" (można zawęzić listę do interesującego nas poziomu trudności) - tutaj zamioast "Video" wybierz sobie "Piosenka" ... polecam, dla mnie jest to przednia rozrywka/zabawa a przy okazji nauka, można czytać słuchać i od razu konfrontować co się zrozumiało z tym co jest naprawdę i co to znaczy ... na prawdę polecam. :)
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.