W zdaniach :
He _____ a book about Nobel Prize winners. Czy można użyć oprócz "has been reading" także "read" by było gramatycznie poprawene? Takie samo pytanie mam do zdania:
Adam _____ reading a book.
czy poza "has started" można użyć "started"?
W zdaniach :
He _____ a book about Nobel Prize winners. Czy można użyć oprócz "has been reading" także "read" by było gramatycznie poprawene? Takie samo pytanie mam do zdania:
Adam _____ reading a book.
czy poza "has started" można użyć "started"?
W powyższych zdaniach może Pani użyć tych i wielu innych czasów - wszystko będzie poprawne, pod warunkiem że sformułuje Pani czas poprawnie i - co najważniejsze - będzie on uzasadniony kontekstem wypowiedzi. Zdania przytoczone przez Panią pochodzą z ćwiczeń do czytanki, więc oczywiście tylko jeden czas będzie w nich poprawny ponieważ mają ściśle określony w czytance kontekst, ale jeśli postawić te zdania w innych kontekstach, inne czasy gramatyczne mogą stać się w nich poprawne.
NancyWalczak - to świetnie! :) [cały czas "walczę" z czasami, stąd te moje ciągłe pytania]
-
vor 14 Jahrengeändert: vor 14 Jahren
+1
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
+3
Oczywiście, rozumiem. Proszę tylko pamiętać o jednym - mamy dwa kryteria poprawnego użycia czasu:
gramatyczna poprawność zdania to jedno - każde zdanie, jeśli tylko jest gramatycznie poprawne, jest możliwe, może pojawić się np. w słowniku.
drugie kryterium to kontekst - dopiero jeśli dodamy kontekst, wstawimy zdanie w wypowiedź, może okazać się, że mimo iż poprawne gramatycznie, zupełnie niepoprawne w wypowiedzi.
np. mogę powiedzieć "I have read The Lord of The Rings" - zdanie zupełnie poprawne, idealne, bez dodatkowych problemów, bez wątpliwości, mamy piękne, poprawne gramatycznie zdanie, podmiot, orzeczenie, dopełnienie.
Ale jeżeli opowiadam komuś o wakacjach 2009 i o tym, co wówczas robiłam, nie powiem że I have read this book. Mam już kontekst czasowy - zeszłe wakacje - nie mogę użyć czasu Present Perfect w wypowiedzi, w której mamy podany czas - tu będę musiała powiedzieć "I read TLOTR".
A jeśli opowiadam koleżance o tym, co wczoraj robiłam, kiedy zadzwoniła, powiem "Oh, I was reading TLOTR then", zaś:
Jeśli koleżanka do mnie dzwoni i pyta "What's up?" mogę odpowiedzieć "Oh, I've been reading TLOTR for the past 2 hours". Podkreślam ciągłość tego czytania, to, że czytam od dwóch godzin, a nie tylko po prostu że czytam, zaznaczam, że nie przeczytałam książki jeszcze do końca.
Ale na to pytanie mogę też odpowiedzieć tak ogólnie "a, czytam Władcę..." - "Oh, I'm reading TLOTR".
DO tego mogę dodać jeszcze kilka innych przykładów na użycie innych czasów - i jeśli tylko kontekst się zgadza, będzie to poprawne.
Jak Pani widzi - kilka różnych czasów, niby to samo zdanie, ale zupełnie inne konteksty sprawiają, że muszę użyć innego czasu gramatycznego. Proszę o tym pamiętać - tylko kontekst uzasadnia nam użycie czasu. Bez kontekstu zdanie jest po prostu prostą konstrukcją gramatyczną.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.