![]() | wacek6713 |
K | k.stencel |
Bilberry - ale przecież tam wyraźnie pisze ZEROWY
czyli present simple - present simple jeżeli użyję present simple - futer simple to już nie jest ZEROWY, a PIERWSZY problem nie w tym czy zdanie poprawne, ale w tym, że w tym ćwiczeniu oczekiwano ZEROWEGO - vor 13 Jahren |
+1 |
k.stencel - Pisałam o ZEROWYM trybie warunkowym. Trzeba pamiętać o tym, że "will" nie zawsze odnosi się do przyszłości i tak jest tutaj. W ten sposób tylko podkreślamy, że coś zawsze się dzieje, np. jak w zdaniu:
"Every time she comes she will ask me about my husband." Oznacza to, że ona zawsze pyta mnie o mojego męża. Pierwszy tryb warunkowy różni się tym, że mówimy o jakimś konkretnym wydarzeniu, które zdarzy się w przyszłości. - vor 13 Jahren |
+2 |
Bilberry - jeżeli "will" nie dotyczy przyszłości to czego dotyczy? jak się go tłumaczy?
czyli zdanie podrzędne: she will ask me about my husband jest w czasie teraźniejszym? - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
+1 |
k.stencel - Jak już pisałam, "will" odnosi się w tym przypadku (a nie ogólnie) do sytuacji powtarzalnej, a nie do przyszłości.
Ważniejsze od zastanawiania się nad tym, jaki to czas, jest to, iż konstrukcja zerowego trybu warunkowego jest tutaj nadrzędna. - vor 13 Jahren |
+1 |
Bilberry - poproszę o link do opisu użycia słowa will w zero conditional, najlepiej z jakimś przykładem, bo wszędzie gdzie ja szukam słowo "will" jest powiązane z I Conditional
-
vor 13 Jahren
|
+1 |
k.stencel - Zachęcam do samodzielnego szukania przykładów. Zdanie, które podałam nie pochodziło z żadnego "linku" z internetu.
-
vor 13 Jahren
|
+2 |
k.stencel - Tutaj można znaleźć wytłumaczenie tego przypadku:
http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=517369 http://teleformacion.princast.es/qstutor/resources/or000000000000001/courses/cr000000000002716/Contenidos_generales/level7/grammar/7verbmwl.html. - vor 13 Jahren |
+2 |
Bilberry - szukałem w internecie i zawsze jest czas teraźniejszy, a link wolałbym z jakiegoś pewnego źródła, a nie forum
gdzie to np. jest opisane w Cambridge Dictionary? - vor 13 Jahren |
+1 |
wacek6713 - Przeglądałem linki podane przez panią Stencel i wychodzi na to, że w przypadku zdania "she will ask me about my husband" (komentarz Bilbery)zdanie mozna przetłymaczyć w czasie teraźniejszym, wyrażając krytyke tego działania,czy tak?
-
vor 13 Jahren
|
+1 |
wacek6713 - Ale trzeba przyznać, że "will" w tym wypadku jest bardzo mylące i wydaje mi się, że lepiej by było "she is always asking me about my husband"
-
vor 13 Jahren
|
|
k.stencel - Ten przykład miał tylko zobrazować, że możemy użyć "will" nie tylko, gdy w zdaniu jest odniesienie do przyszłości. Oczywiście, że można napisać to zdanie w inny sposób, zachowując znaczenie.
-
vor 13 Jahren
|
+2 |
Bilberry - jak więc rozróżnić 0 od I?
wszędzie gdzie ja zaglądam widzę 0: present simple + present simple I: present simple + future simple (czyli: will) skąd mam więc wiedzieć, które zdanie jest w 0, a które w I, jeżeli nie będzie "every time", a będzie użyty "will"? - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
+1 |
k.stencel - Cytuję poprzednią wypowiedź: "Wszystko zależy od ZNACZENIA danego zdania, a nie od tego, czy występuje tam "will", czy nie." To wszystko już zostało wyjaśnione wcześniej.
-
vor 13 Jahren
|
+1 |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | Bilberry |
K | k.stencel |
Bilberry - czy więc oba zdania są w Zero Conditional:
If I go to school, I get up at seven. If I go to school, I will get up at seven. ja bym powiedział, że pierwsze jest w 0, drugie w I jeżeli "will" można użyć w 0 to jak odróżnić 0 od I? - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
+1 |
k.stencel - W takiej formie drugie zdanie nie jest w trybie zerowym. Wszystko zależy od ZNACZENIA danego zdania, a nie od tego, czy występuje tam "will", czy nie. Gdyby napisał Pan:
"Every time I go to school, I will get up at seven", wtedy będzie to zerowy tryb (występuje tu powtarzalność: zawsze kiedy idę do szkoły, muszę wstać o siódmej). - vor 13 Jahren |
+2 |
Bilberry - czyli zdanie:
If the weather is bad, I will give you a lift. to I conditional a zdanie: Every time the weather is bad, I will give you a lift. to 0 conditional? - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
+1 |
k.stencel - Odpowiedź została już udzielona w wyczerpujący sposób wcześniej. Zachęcam do uważnego przestudiowania wątku w celu wyciągnięcia wniosków.
-
vor 13 Jahren
|
+2 |
Bilberry - z tego co pani pisze wywnioskowałem, że użycie w zdaniu every time + will to 0 conditional
ale przecież w dyskutowanym zdaniu: If we don't heat water to 100 degrees it won't boil. nie ma "every time" a woda w górach wrze w innej temperaturze, zależne to od ciśnienia, tak więc to znadanie wcale nie jest zawsze prawdziwe - vor 13 Jahren |
+1 |
quantum137 - Czy może Pani podać na jakiej stronie w przytoczonej książce jest informacja, że w zerowym okresie warunkowym można użyć 'will' bo nie mogę jej znaleźć, dziękuję.
-
vor 13 Jahren
|
|
![]() | e.lukasiewicz |
![]() | quantum137 |
C2-2-36 Ureal past i past subjunctive i niezbyt fortunny przykład zdania, który wprowadza w błąd.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.