J | jarekjd |
E | efogt |
jarekjd - masz rację, ale moim zdaniem nie jest to dobrze wytłumaczone jak interpretować ten przymiotnik
np. British Museum też masz przymiotnik British, a jednak nie ma "the" źródło: https://www.etutor.pl/lekcje/76/1913/ - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
|
dania57 - chyba jednak się stawiahttp://oald8.oxfordlearnersdictionaries.com/dictionary/the-british-museum
-
vor 13 Jahren
|
|
efogt - :) Fakt że nie jest to zbyt dobrze wytłumaczone, za mało podanych przykładów co do tych rzeczowników lub przymiotników i no klops. Nie pozostaje nic innego jak wkłucie na pamięć. Tylko czy to jest możliwe? Danusia być może że ktoś się myli, niewykluczone:)
-
vor 13 Jahren
|
|
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | quantum137 |
jarekjd - to że to jest nazwa własna to jeszcze nic nie tłumaczy:
Nazwy własne możemy podzielić na osobowe i odnoszące się do miejsca (geograficzne). Przed nazwami osobowymi, czyli odnoszącymi się do ludzi, w języku angielskim nie stawiamy przedimków. Inaczej jest z nazwami geograficznymi - przed niektórymi stawiamy the , a przed niektórymi nie. - vor 13 Jahren |
|
![]() | quantum137 |
jarekjd - jeżeli regułą jest tutaj jej brak to jest to odpowiedź na moje pytanie
Tyle że wskazówki etutora wprowadzają w błąd w źródle, który podałem. - vor 13 Jahren |
|
quantum137 - Wiesz nazwy instytucji, gazet, jezior, rzek to jeden wielki galimatias.
Według mnie 'brak reguł w tej regule' brzmi trochę dziwacznie ale tak jest i zgadzam się z takim stwierdzeniem. mamy 'The Sun' ale 'Mirror' (gazety). temat był już wałkowany na portalu więc zapewne znajdziesz sporo do czytania w razie wątpliwości:) Pozdrówka - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
|
quantum137 - Miło mi, że mogłem pomóc.
Wielki plusik za obudzenie moich szarych komórek, które musiały się nieco napracować:) Do usłyszenia! - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren |
|
Dlaczego dopełniacz saksoński pojawia sie w przypadku book's title?
Źródła nauki zebrane z forum + uzupełnione
Skończyłam b1 a w teście językowym nadal b1
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.